Agenția Națională de Administrare Fiscală a selectat 7.879 de români cu averi mari, grupați pe patru grupe de risc, bănuiți că nu își plătesc taxele. Fiscul a început verificările în primele 313 cazuri, fiind vorba despre interlopi, vedete din show-biz, dar și patroni bogați de firme sărace.
14,3 milioane de persoane au venituri impozabile în România. Din acestea, doar 295.000 sunt supuse unei analize de risc.
Pentru persoanele din acest eșantion, ANAF a analizat:
- veniturile declarate;
- achizițiile de locuințe, terenuri, mașini, ambarcatiuni si aeronave
depozitele în banci;
- împrumuturile către firme;
In urma analizei, ANAF a gasit 132.246 de persoane fizice cu diferenta de peste 10% intre veniturile estimate si veniturile declarate.
A urmat un nou filtru, determinarea cazurilor semnificative: risc anual de nedeclarare a veniturilor mai mare de un milion de lei, achizitii de proprietati imobiliare de minimum 700.000 de lei, achizitii de autoturisme in valoare insumata de minimum 350.000 lei. In urma aplicarii acestui filtru, ANAF a identificat 5.884 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal.
A urmat un nou filtru: determinarea posibilitatii de acoperire a riscului intre rude:
- identificarea rudelor pana la gradul II pentru cele 5.884 de persoane cu grad ridicat de risc
- verificarea veniturilor declarate semnificative ale sotilor care ar putea compensa sau diminua riscurile calculate pentru cei 5.884
- verificarea apartenentei la grupul de risc a persoanelor de 132.246 persoane aflate in diferite grade de rudenie cu esantionul de 5.884
Ca urmare a acestui filtru, din esantionul de 5.884 persoane s-au eliminat 1.161 de persoane pentru care riscul de nedeclarare de peste 1 milion de lei era acoperit de veniturile sotilor. Asadar, au ramas 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal. Acestra li s-au adaugat inca 3.156 de persoane (rude, afini) identificati cu risc fiscal in esantionul mai mare, de 132.246 de persoane cu diferenta de peste 10% intre veniturile estimate si veniturile declarate.
Rezultat final: 7.879 de cetateni au fost propusi pentru verificare amanuntita. Ei au fost grupati in 4 grupe de risc:
Grupa 1: de risc se numeşte "Patron bogat, firmă săracă";
Grupa 2: Persoane cu venituri semnificative, fără activităţi economice cunoscute;
Grupa 3: Persoane cu venituri volatile (showbiz);
Grupa 4: Alţii care prezintă risc, dar nu sunt în celelalte grupe;
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu