Amnesty International: Rusia vizează în mod deliberat zonele populate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Forțele militare ruse au încălcat repetat și intenționat convențiile și normele războiului în invazia sa asupra Ucrainei, a declarat Amnesty International  în raportul său anual, publicat pe 24 aprilie.

Raportul evaluează situația în 155 de țări și teritorii.

Agnes Callamard, secretarul general al organizației, a remarcat un nivel "fără precedent" al încălcărilor ordinii internaționale pe care organizația le-a înregistrat în 2023.

Amnesty International a documentat, de asemenea, dovezi că forțele ruse au efectuat "atacuri indiscriminate asupra zonelor rezidențiale dens populate, care au dus la decese, răniri printre civili și distrugerea infrastructurii."

"În unele cazuri, comentariile oficiale rusești referitoare la atacuri indică cel mai probabil că acestea au fost intenționate," se arată în raport.

Amnesty a mai observat că Rusia atacă infrastructura energetică a Ucrainei și facilitățile cruciale pentru exporturile alimentare.

Raportul a evidențiat tortura și alte forme de tratamente crude aplicate prizonierilor de război ucraineni de către Rusia.

"Rusia a refuzat în mod constant accesul organizațiilor umanitare la prizonierii de război ucraineni în teritoriile ucrainene pe care le ocupă," se arată în document.

În cele din urmă, Amnesty a declarat că autoritățile de ocupație rusești limitează drepturile și libertățile civile în zonele ocupate din Ucraina, forțându-i să solicite cetățenia rusă în schimbul accesului la servicii de bază.

Generalii ruși încearcă să își scape subordonații de vina pentru crimele de război comise în Ucraina

Ministerul rus al Apărării a publicat înregistrări video cu un comandant al Grupului Central al trupelor ruse, general-locotenentul Andrei Mordvichev, raportând ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, despre capturarea a aproximativ 200 de prizonieri de război ucraineni în Avdiivka, regiunea Donetsk.

Șoigu a declarat că trupele ruse trebuie să trateze prizonierii de război cu umanitate, "așa cum au făcut întotdeauna”, notează NV.UA.

Potrivit ISW, conducerea rusă este probabil îngrijorată de repercusiunile internaționale ale crimelor de război ruse și ar putea chiar să fi contactat prizonierii de război ucraineni în răspuns la recenta atenție internațională acordată atrocităților rusești din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel