Amenzi rutiere, creştere. Sancţiuni de 900 de euro - listă

Mihai Ciobanu / 06 noi 2018 / 21:48 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Valoarea amenzilor rutiere ar putea exploda de la 1 decembrie, atunci când s-ar putea produce majorarea salariului minim pe economie, dat fiind faptul că punctul de amendă se calculează în funcţie de acest indice. 

Şoferii care comit contravenţii ar putea plăti, de la 1 decembrie, amenzi în valoare de 4.100 de lei, circa 900 de euro, aceasta din cauza faptului că salariul minim este programat să crească, iar punctul de amendă se calculează în funcţie de acest indice. România TV a făcut o analiză a acestui subiect, anunţând faptul că amenzile ar putea ajunge la suma de 900 de euro, dacă Executivul nu va lua decizia plafonării acestora, ala cum s-a întâmplat şi anterior. 

În mod normal, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie (art. 98, alin.2 din Codul rutier), ceea ce înseamnă că amenzile vor creşte semnificativ imediat ce va intra în vigoare noul salariu. 

Realizatoarea emisiunii, Andreea Creţulescu, a dat o serie de exemple de amenzi care vor ajunge la acest nivel. "Avem un Cod rutier iar în acesta amenda e calculată la 10% din valoarea salariului minim brut, iar practic punctul de amendă va fi de 10% din 2080 de lei, adică 208 lei. Iată câteva contravenţii pentru care veţi plăti 4.160 de lei: conducerea pe drumurile publice cu un vehicul care nu corespunde tehnic sau a cărui valabilitate a ITP a expirat; pentru neefectuarea radierii maşinii din evidenţe; neefectuarea verificării medicale periodice." 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24