EXCLUSIV  Amenzi rutiere. Bolcaș: Oamenii aceștia și-au pierdut total simțul măsurii

Conform unor prevederilor legislative, poliția are posibilitatea să aplice amenzi chiar și de 850 de euro pentru contravenții precum plimbarea cățelului pe locul din dreapta față, pentru geamuri fumurii sau aruncarea gumei de mestecat pe geam. Acest subiect a stârnit păreri pro și contra.

DC News l-a contactat pe avocatul Lucian Bolcaș pentru a-i cunoaște opinia vizavi de aceste amenzi ridicate.

"Oamenii și-au pierdut simțul măsurii. Evident că sancțiunile contravenționale, ca orice fel de sancțiune, trebuie să fie proporțională, în primul rând, cu gravitatea faptei, nu cu salariul minim, nu cu pensia de urmaș sau alte aiureli de genul ăsta. Gravitatea faptei este cea care definește gravitatea infracțiunii.

A aplica mecanicist anumite criterii care sunt exterioare scopului urmărit de legiuitor, și anume de a crea un regim de prevenție sub sancțiune, este străin unui sistem legislativ normal. Oamenii aceștia și-au pierdut total simțul măsurii și al realității. Rolul preventiv se realizează prin amenințarea cu o sancțiune gravă. Dar dacă este vorba despre o sancțiune pentru o faptă minoră, chiar această idee, de rol preventiv, se pierde. Pentru că s-a creat, în regim sancționator, o serie întreagă de disproporționalități, adică fapte mai grave sunt pedepsite mai ușor, iar faptele mai ușoare sunt pedepsite cu amenzi care nu au nicio legătură cu gravitatea faptei", a zis avocatul Lucian Bolcaș pentru DC News.

Rămâneți cu noi pentru a vedea ce spun și alte personalități despre aceste amenzi!

VEZI ȘI: Mărire amenzi. Bulai, semnal de alarmă: "O golănie!"

Amenzi. Badea și Vâlcu, împotriva lui Chirieac după episodul "mă fac #rezist"


Ordonanța 14/2017, semnată de premierul Mihai Tudose, a mărit cuantumul amenzilor pentru mai multe abateri de la regimul rutier. Aceste noi prevederi dublate de mărirea salariului brut minim pe economie, care este baza de calcul pentru amenzi, ar duce cuantumul contravențiilor la sume de neimaginat pentru România.

[citeste si]

Mărirea salariului minim la 1900 de lei va face ca un punct de amendă să fie de 190 de lei. Cea mai mică sancțiune din România este de două puncte ceea ce înseamnă 380 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel