Ambasadorul SUA în Rusia va asista la funeraliile lui Mihail Gorbaciov (Departamentul de Stat)

Ambasadorul SUA în Rusia va asista la funeraliile lui Mihail Gorbaciov (Departamentul de Stat)
Ambasadorul SUA în Rusia va asista la funeraliile lui Mihail Gorbaciov (Departamentul de Stat)

Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, va asista sâmbătă la Moscova la funeraliile ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

Gorbaciov, care a pus capăt Războiului rece fără vărsare de sînge, dar nu a reuşit să împiedice prăbuşirea Uniunii Sovietice, a decedat marţi, la vârsta de 91 de ani, într-un spital din Moscova.

Corpul său va fi expus publicului în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor, situată în apropierea Kremlinului sâmbătă dimineaţă, urmând a fi înhumat alături de soţia sa, Raisa, în cimitirul Novodevicie.

Kremlinul a declarat că Putin lucrează sâmbătă şi este prea ocupat pentru a asista la ceremonie, dar el s-a deplasat joi la morga spitalului unde a murit Gorbaciov, depunând un buchet de flori lângă sicriul acestuia.

Nicio zi de doliu nu a fost declarată. Liderii occidentali ar fi asistat în mod normal la funeralii vor fi absenţi din cauza interdicţiilor de intrare impuse de Rusia, ca răspuns la sancţiunile aplicate Moscova din cauza războiului său în Ucraina, scrie Agerpres.

Citește și - Putin, cu flori la căpătâiul lui Gorbaciov. Vâlcu: Seamănă tot mai mult cu Băsescu! / video

Astăzi, Vladimir Putin a mers cu un buchet de flori la căpătâiul fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov. Jurnalistul Val Vâlcu a comentat această apariție a actualului lider de la Kremlin. 

Președintele rus Vladimir Putin a mers cu un buchet de flori, joi, la căpătâiul lui Mihail Gorbaciov. Totuși, actualul lider de la Kremlin nu va participa, sâmbătă, la funeraliile care se vor organiza la Moscova în memoria fostului lider sovietic.

Invitat la emisiunea Decisiv, la Antena 3, Val Vâlcu a comentat această apariție a liderului de la Kremlin:

„Ca imagine, Putin seamănă tot mai mult cu Băsescu. Aruncă mesaje și într-o parte, și în alta. Spunea că Gorbaciov e cea mai mare pacoste pentru Rusia, acum se duce, îi dă flori, dar nu se duce la înmormântare. Acoperă tot spectrul. Pe de altă parte, dă mesaje naționaliste, imperiale, țariste, mă rog, jocurile lui Vladimir Putin, ce pot să spun.

Există, evident, și scenariul că Gorbaciov, de fapt, a acționat în interiorul unui plan, al unui sistem, care își dădea seama că URSS-ul nu mai poate fi menținută, sunt costuri prea mari, republicile trag în stânga-dreapta, iar atunci s-a preferat o aterizare în câmp, dar o aterizare controlată în locul unei prăbușiri“, a punctat, la Antena 3, jurnalistul Val Vâlcu. Vezi video aici!

Citește și - Kremlinul îl acuză post-mortem pe Gorbaciov că ar fi avut o viziune prea „romantică” despre Occident. Putin se mândrește că a „corectat” situația, chiar dacă a dat naștere unui nou Război Rece

Kremlinul l-a descris miercuri pe fostul sovietic Mihail Gorbaciov, care a murit în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 91 de ani, drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, dar a adăugat că romantismul său cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident nu se justifica, relatează Reuters.

Gorbaciov a fost un om politic şi de stat care a avut un impact uriaş asupra cursului istoriei mondiale. Ne-a condus ţara într-o perioadă de schimbări complexe şi dramatice şi de provocări uriaşe economice, sociale şi de politică externă, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în telegrama sa de condoleanţe.

Putin, care activa în serviciile secrete ale Uniunii Sovietice, KGB, pe când Gorbaciov se afla la putere, a declarat că fostul lider sovietic a înţeles pe deplin că sistemul sovietic avea nevoie să fie reformat şi s-a străduit să vină cu soluţii la probleme urgente.

Şeful statului rus a evidenţiat îndeosebi uriaşa activitate umanitară, de binefacere şi de reprezentare pe care a desfăşurat-o Mihail Sergheevici Gorbaciov în aceşti ultimi ani.

La rândul său, premierul rus Mihail Mişustin a apreciat că Gorbaciov a întruchipat schimbările globale petrecute în Rusia şi în lume.

Şi Serghei Narîşkin, şeful agenţiei de informaţii externe a Rusiei, a transmis condoleanţe, dar a declarat că ţara încă se confruntă cu consecinţele perestroikăi lui Gorbaciov. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel