Ambasadorul Rusiei părăsește Bruxelles-ul după 17 ani de mandat

Ambasadorul rus la UE, Vladimir Chijov.
Ambasadorul rus la UE, Vladimir Chijov.

Veteranul ambasador al Rusiei în UE, Vladimir Chizhov, părăsește definitiv Bruxelles-ul după un mandat record de 17 ani. Numele succesorului său nu este încă cunoscut public.

Potrivit Euractiv, un diplomat al UE a declarat că este bucuros că Vladimir Chizhov pleacă pentru că, potrivit declarațiilor acestuia, el a fost un oficial ”ostil și distructiv” care a provocat mult prejudiciu relațiilor cu UE.

Se pare că nu a fost luată nicio decizie cu privire la faptul dacă cineva din Serviciul European de Acțiune Externă, brațul diplomatic al UE, va participa la recepția de rămas bun a lui Vladimir Chizhov, dar este foarte probabil ca aceasta fie să fie boicotată.

Relațiile UE-Rusia au avut puncte culminante cu o serie de 32 de summit-uri bianuale începând din 1997, ultimul desfășurat înainte ca Rusia să anexeze ilegal Crimeea în 2014.

În cel mai înalt punct al relațiilor, UE și Rusia discutau despre liberalizarea vizelor, ceea ce înseamnă eliminarea obligației de vize pentru ca rușii să viziteze UE ca turiști pentru o perioadă de până la trei luni.

Într-o serie de interviuri cu Euractiv, Chizhov a fost întotdeauna gata să discute probleme dincolo de competențele sale directe, inclusiv războiul din Siria sau situația din Balcani. Uneori a făcut și declarații surprinzătoare: în 2018, potrivit lui Chizhov, conflictul din Ucraina nu era în interesul Rusiei și că Donbasul era ”parte din Ucraina” .

Unul dintre marile subiecte de politică pentru Chizhov a fost energia, un domeniu în care, potrivit analiștilor, Rusia poartă acum un război hibrid împotriva UE. Ca și comunicator, Chizhov a demonstrat adesea un simț al umorului sec, care aparent nu era pe gustul colegilor săi din UE.

Este dificil de evaluat în ce măsură Chizhov a reușit să-l influențeze pe președintele rus Vladimir Putin în afacerile UE, dar se pare că omul puternic al Rusiei l-a apreciat pe ambasadorul său de la Bruxelles, deoarece l-a ținut în funcție timp de 17 ani.

Citește și:

Trimisul Rusiei la Bruxelles, oferta finală pentru reconstruirea relației Rusia-UE: „Înainte de a arde toate podurile, gândiți-vă la efortul de care veți avea nevoie pentru a le repara”

Vladimir Chizhov a depus o ofertă finală pentru reconstruirea relației UE-Rusia

„Înainte de a arde toate podurile, gândiți-vă la efortul de care veți avea nevoie pentru a le repara”, a spus el. În ceea ce privește Rusia, a adăugat el: „Nu ardem niciun pod”.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, relațiile dintre UE și  Moscova au atins – în cuvintele ambasadorului Vladimir Cijov însuși – „cel mai scăzut nivel de la înființarea lor în urmă cu 30 de ani”.

„UE nu mai consideră țara mea un partener strategic”, a adăugat Chizhov, care s-a autointitulat un „monument viu” la ideea unui parteneriat strategic între Europa și Rusia.

Cine este Vladimir Chizov?

Chizhov, în vârstă de 68 de ani, a fost devotat afacerilor europene chiar înainte de sosirea sa la Bruxelles în 2005, cu o perioadă la ambasadele Rusiei în Cipru și Grecia și diverse roluri legate de politica europeană și britanică la ministerul de externe.

În loc de un parteneriat, relațiile Rusiei cu UE ar putea fi descrise, cu generozitate, ca glaciale. Blocul a lovit Moscova cu sancțiuni pentru orice, de la bunuri de lux la servicii bancare, iar zeci de diplomați ruși au fost trimiși acasă.

Dar, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, unitatea europeană cu privire la severitatea și amploarea sancțiunilor s-a fisurat și ea. Blocul s-a oprit înainte de a impune o interdicție a importurilor de petrol sau gaze, iar unele țări au mers atât de departe încât au acceptat cererile Rusiei de a plăti importurile de energie în ruble.

Vladimir Chizhov a mai spus că, în ciuda respingerii publice a Rusiei de la Bruxelles, în culise încă  se poartă discuții cu ambasadorii multor țări, inclusiv din UE. 

„Săptămâna aceasta am luat trei prânzuri în cinci zile”, a spus el pentru Politico. Diplomatul a adăugat că a fost în legătură cu „mulți oameni”, păstrând un program plin de apeluri Zoom și prânzuri diplomatice, deși a refuzat în mod repetat să dea informații depre identitatea lor sau ce țări reprezentau.

Mai mulți diplomați din alte țări au anulat discuțiile cu ambasadorul rus pe motiv că acesta că nu merită timpul lor

„Vladimir Chizhov este o persoană care va spune absolut orice, indiferent cât de absurd de neadevărat”, a spus fostul ambasador al SUA la UE Anthony Gardner, adăugând că a ales să nu se întâlnească cu Chizhov în timpul mandatului său din 2014 până în 2017. „Știam că va fi o pierdere de timp”, a mai declarat acesta.

Citeșete mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel