Ambasada SUA, recepție. Liderii PSD sunt absenți. Chirieac, observație-cheie: Nu e un semnal pozitiv

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Ambasada Statelor Unite la București organizează o recepție cu ocazia zilei naționale a SUA (4 iulie).

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat decizia liderilor Coaliției, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă, de a nu se prezenta la recepție.

„Categoric nu este un semnal pozitiv. Se poate crede că liderii actuali ai României refuză dialogul cu ambasada nu cu Statele Unite. Cu ambasada, atenție! Cu Statele Unite relațiile sunt excelente. Din nefericire doar la nivel militar și de securitate. Noi am dori ca relațiile să fie excelente și la nivel economic și al dezvoltării democrației și societății civile.

De partea cealaltă să știți că nici ambasada nu e bucuroasă. Trebuie să anunțe la Washington că nu au sosit liderii coaliției majoritare. Explicații vor fi data, o să îi 'vopsească' grav de tot. Dar faptul că nu s-au dus nu este un semnal bun nici pentru actualul ambasador în fața șefilor săi ierarhici din Departamentul de Stat”.

Moment de tensiune

„E un moment de tensiune pe care nu l-am fi dorit sub nicio formă. Oricum ar fi, soluție nu avem în acest moment, decât cu americanii. Un asemenea nivel de adversitate, vă fac o dezvăluire, merită să reflectăm, nu am mai văzut de la începutul anilor '90. Atunci trei ani, cam până în '93, Departamentul de Stat nu a luat în niciun fel în seamă România. Asta fiindcă sovietologii administrației au considerat că granițele României sunt flexibile. Printre altele, dânșii știau că Transilvania are peste 4 milioane de maghiari, autoritățile comuniste falsificau numărul de cetățeni de etnie maghiară din Transilvania și se așteptau la unele schimbări de granițe după 1990”, a explicat Bogdan Chirieac care a adăugat că după ce partea americană s-a lămurit că unele informații nu erau reale, atunci România a început să beneficieze de sprijinul SUA.

„Ce văd eu în acest moment, în atitudinea Excelenței Sale, domnul ambasador Klemm, pare cam același lucru. Adică nu dorești să discuți, să ai un dialog important cu cei care au câștigat alegerile. Dar faptul că lipsesc liderii majorității e o problemă”, a concluzionat Bogdan Chirieac, la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel