Alexis Tsipras: Grecia îşi reia azi destinul în propriile mâini

Alexis Tsipras, premierul grec, a transmis un mesaj televizat direct de pe insula Itaca.

Grecia 'îşi reia astăzi destinul în propriile mâini', şi-a exprimat marţi marea satisfacţie premierul grec Alexis Tsipras, într-un mesaj televizat transmis de pe insula Itaca, simbol al lungii călătorii a lui Ulise, relatează AFP.

Dorind să marcheze prima zi a 'noii ere' pentru ţara sa 'debarasată' de planurile de ajutor internaţional şi de tutela creditorilor, care au durat opt ani, Alexis Tsipras s-a deplasat în insula Itaca, în Marea Ionică, punctul de plecare şi de întoarcere a lui Ulise în Odiseea lui Homer, pentru a anunţa că 'o nouă zi răsare' pentru Grecia.

'O zi istorică (...), cea a sfârşitului politicilor de austeritate şi a recesiunii'. 'Odiseea modernă pe care ţara noastră a traversat-o din 2010 a luat sfârşit', a declarat premierul grec în această alocuţiune de circa zece minute, etalând o cămaşă albă în faţa camerelor televiziunii publice Ert, în aer liber şi uitându-se la portul acestei insule de un mare simbolism.

Opt ani de tutelă strictă

Folosind expresii celebre din Odiseea, poemul lui Homer scris în secolul al VIII-lea î.e.n., Alexis Tispras a lăudat curajul şi 'capacitatea grecilor, care la fel ca Ulise au înfruntat 'Symplegades' (stâncile aruncate) ale recesiunii. Acest mesaj a vrut să pecetluiască sfârşitul celor opt ani de tutelă strictă asupra ţării sale, sub 'menghina' UE şi FMI şi care a durat din 2010 până în prezent.

Premierul Tsipras, la putere din ianuarie 2015, a fost nevoit să semneze constrâns şi forţat în luna iulie a aceluiaşi an al treilea şi ultimul plan de împrumuturi pentru ţara sa. Luni, liderii UE, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar şi liderii german şi francez, au salutat ieşirea Greciei din planurile de ajutorare, lăudând 'eforturile şi sacrificiile grecilor', precum şi 'solidaritatea' europenilor în timpul crizei datoriei.

Vezi și: Grecia, un nou capitol. Programului de sprijin s-a încheiat



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel