Alerte cu bombă în Republica Moldova. Tomac: Se urmărește destabilizarea situației. Rusia nu se oprește doar la Ucraina

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nu mai puțin de nouă alerte cu bombă au fost luni în R. Moldova.

Mai multe alerte cu bombă au vizat instituții importante din Republica Moldova, printre care Aeroportul Internațional Chișinău sau  Curtea Supremă de Justiție, relatează Radio DCNews.

„Forțele de ordine au intervenite imediat, iar serviciile specializate verifică clădirea”, anunță Poliția R. Moldova.

În ultimele săptămâni, alertele false cu bombă au devenit un fenomen obișnuit în Republica Moldova.

Investigatorii spun că amenințările sunt  „dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate”.

Europarlamentarul Eugen Tomac arată că Moscova este direct interesată de destabilizarea situației din Republica Moldova.

”De săptămâni bune, Republica Moldova este terorizată cu asemenea mesaje din Federația Rusă și Belarus. De când Republica Moldova a fost invitată să adere la Uniunea Europeană, au fost permanent provocări, care pun la încercare aproape zi de zi autoritățile Republicii Moldova pentru că orice alertă cu bombă te obligă să respecți un protocol ce implică instituții.

Evident că investigațiile de până acum au evidențiat că, prin aceste amenințări, se urmărește destabilizarea situației, menținerea unei stări de presiune continuă, cu scopuri politice cât se poate de clare. Rusia nici pe departe nu se oprește doar la conflictul pe care l-a declanșat în Ucraina și încearcă să destabilizeze situația, prin asemenea acțiuni, și în R. Moldova. Din păcate, situația rămâne într-o continuă alertă, dincolo de Prut”, conchide europarlamentarul PMP, într-o intervenție telefonică, la B1tv.

Moscova, extrem de îngrijorată de situația minorității găgăuze

Rusia agită apele și acuză guvernarea Republicii Moldova de „încălcarea lentă“ a drepturilor găgăuzilor, care sunt un popor turcic.

Săptămâna trecută, Federația Rusă acuza Chișinăul de încălcarea drepturilor minorităților etnice. De data asta, președintele Comisiei Dumei de stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Sluțki, a acuzat pe pagina sa de Telegram guvernarea PAS că s-a angajat într-o ”încălcare lentă” a drepturilor locuitorilor din Găgăuzia.

Potrivit lui, protestele de la sfârșitul săptămânii trecute, organizate de Partidul Socialiștilor în UTA Găgăuzia, arată că populația de acolo își dorește apropierea de Rusia.

”Autoritățile moldovenești, atrase activ în proiectul occidental ”anti-Rusia”, nici nu vor să-și audă proprii cetățeni. Este de înțeles – o manifestare deschisă de solidaritate cu Rusia contrazice puternic ideologia oficială a rusofobiei, care a fost deja impusă Chișinăului din afară. O astfel de politică este de fapt o manifestare latentă a încălcării drepturilor întregului popor, care și-a dobândit statalitatea în Moldova” a declarat Sluțki.

Deputatul rus, care a devenit președintele Partidului Liberal-Democrat din Rusia după moartea lui Vladimir Jirinovski, susține că o astfel de politică a Chișinăului este, defapt o ”încălcare latentă” a drepturilor unui ”întreg popor care și-a obținut statalitatea în cadrul Republicii Moldova”. 

”Regimul de la Chișinău respinge iar și iar orice inițiativă a autorităților autonomiei, ajungând până la blasfemie politică. Cu toții ne amintim cât de dur a fost anulată decizia Adunării Populare a Găgăuziei de a nu respecta interzicerea Panglicii Sf. Gheorghe. Totodată, președintele Maia Sandu își anulează sistematic vizita la Comrat, se pare că nu dorește să discute cu cetățenii nici despre problemele lor, nici despre situația actuală” a mai scris deputatul rus.

El a declarat și că Rusia va susține întotdeauna ”poporul găgăuz” și consideră că, înainte de a lua anumite decizii, Chișinăul trebuie să se consulte cu Comratul.

Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel