Alegeri Suedia, rezultate preliminare. Cine conduce

Sebastian Florea / 13 sep 2018 / 20:36 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Blocul de stânga al premierului în exerciţiu are un uşor avans, arată rezultatele preliminare ale alegerilor în Suedia.

Blocul de stânga al premierului suedez Stefan Lofven îl devansează cu puţin pe cel al opoziţiei de centru-dreapta, indică rezultatele preliminare ale alegerilor legislative de duminică anunţate joi, relatează dpa. Blocul lui Lofven, care cuprinde Partidul Social-Democrat, Partidul Verzilor şi Partidul de Stânga, a obţinut 144 de mandate, iar Alianţa - cum este cunoscut blocul opoziţiei de centru dreapta - a obţinut 143, a precizat Autoritatea electorală.

Rezultatele finale urmează să fie prezentate cel mai devreme vineri. Deşi niciunul dintre cele două nu a întrunit o majoritate - pentru care este nevoie de 175 de locuri din legislativul cu un total de 349 - amândouă blocurile susţin că sunt cel mai bine poziţionate pentru a forma un nou guvern.

Guvern minoritar

Formarea noului executiv se anunţă însă complicată întrucât formaţiunea antiimigraţie Democraţii Suediei a reuşit să-şi adjudece 62 de locuri în parlament şi poate revendica un cuvânt important de spus în echilibrul final de forţe. Liderul Democraţilor, Jimmie Akesson, a cerut ca partidul său să fie inclus în discuţiile vizând formarea guvernului, dar celelalte formaţiuni au exclus cooperarea cu aceştia.

Provocările cu care s-ar confrunta un guvern minoritar au fost scoase în evidenţă de situaţia creată la finele lui 2014, când primul buget al lui Lofven a căzut la vot, după ce Democraţii Suediei au decis să susţină un alt proiect de buget propus de Alianţă, declanşând o criză guvernamentală. Noul legislativ urmează să se reunească la 24 septembrie. Cei patru lideri din Alianţă i-au cerut lui Lofven să demisioneze, afirmând că în caz contrar vor solicita un vot de încredere, la reunirea parlamentului.

Vezi și: Alegeri parlamentare Suedia. Scrutin marcat de incertitudini
Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25