Alegeri parlamentare Suedia. Scrutin marcat de incertitudini

Denisa Zamfir / 09 sep 2018 / 09:52 Salveaza PDF Comentarii
Alegeri Suedia
Descriere foto: Alegeri Suedia

Alegătorii suedezi sunt chemaţi duminică la secţiile de votare pentru desemnarea celor 349 de membri ai parlamentului de la Stockholm, într-o cursă electorală în care blocurile politice de centru-stânga şi centru-dreapta sunt cotate cu şanse relativ egale, iar naţionaliştii sunt creditaţi cu obţinerea unui scor electoral remarcabil.

Sondajele de opinie sugerează că blocul electoral condus de social-democraţii premierului Stefan Lofven are totuşi un mic avans faţă de Alianţa de centru-dreapta alcătuită din patru partide. Formarea unui nou guvern va fi o sarcină complicată, întrucât niciuna dintre tabere nu va deţine o majoritate în parlament, conform previziunilor analiştilor politici.

Alianţa - compusă din Partidul Moderat, Partidul Liberal, Partidul de Centru şi creştin-democraţi - îl susţin pe Ulf Kristersson pentru funcţia de prim-ministru.

Pe de altă parte, este de aşteptat ca Democraţii Suedezi (partid naţionalist) să-şi sporească reprezentarea în forul legislativ, după ce în 2014 au obţinut 13% din sufragii. Sprijinul popular pentru această formaţiune a sporit mai ales pe fondul dezbaterii despre imigraţie şi creşterea ratei infracţionalităţii în ultimii ani.

Numărul suedezilor cu drept de vot este 7,4 milioane, iar secţiile de votare vor fi deschise între orele locale 08:00 şi 20:00 (06:00 şi 18:00 GMT).

Vezi și: Alegerile parlamentare Suedia, previziuni: Ascensiunea extremei drepteTe-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26