ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. ANALIZA lui MIREL PALADA înainte de ALEGERI: PONTA, ca BĂSESCU în 2009. IOHANNIS, ca GEOANĂ

Sociologul Mirel Palada a realizat o analiză a celor doi candiați favoriți să acceadă în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2014, Victor Ponta și Klaus Iohannis. 

El compară situația din 2009 cu cea din 2014 și îl aseamănă pe Victor Ponta cu Traian Băsescu din urmă cu cinci ani, în vreme ce rolul lui Mircea Geoană este jucat de Klaus Iohannis.

Asemănările dintre cele două tandemuri de candidați se opresc însă când vine vorba de diferența de percepție de care se bucură Ponta și Iohannis în acest moment în ochii românilor cu drept de vot.

Citește și: Modificări importante: Câți români pot vota la prezidențiale

De acolo, situația pare să semene cu cea de la parlamentarele din 2012, cu Victor Ponta pe post de USL, mai arată Mirel Palada.

Iată analiza realizată de Mirel Palada și publicată pe pagina sa de Facebook, însoțită de cele două imagini din începutul articolului:

"Alegerile din 2009 au fost marcate de dominația simbolică a lui Traian Băsescu în conștiința publică. Pe tot parcursul campaniei electorale, Băsescu a fost perceput de către populație drept cel care urma să cîștige alegerile. 

De-abia între tururi situația s-a răsturnat. În prima săptămînă, înainte de lansarea fatidicului filmuleț cu pixelul albastru, Geoană a condus pentru scurt timp în imaginarul popular. Dar după ce filmul a fost prezentat ad nauseam, victimizîndu-l pe Băsescu, situația s-a schimbat din nou și Băsescu a condus din nou în competiția percepției de învingător. 

Anul acesta dominația principalului candidat este asemănătoare, dacă nu chiar și mai evidentă. 

Vezi și: Peste 8 milioane de semnături pentru cei 14 candidați la prezidențiale



Dacă facem analiza pe populația oficială cu drept de vot, ținînd cont de cei aprox. 15% români cu drept de vot care nu sînt în țară, avem peste 40% din populația oficială cu drept de vot care consideră că Victor Ponta va cîștiga alegerile prezidențiale. 

Adică deja mai mult de jumătate din cei aflați în România și la care ajungem cu sondajele (43% din 85%). 

Iohannis băltește undeva mult sub Ponta la percepție de învingător, undeva în jur de doar 10% din total populație cu drept de vot. 

Cei care consideră că Ponta va cîștiga alegerile sînt de 3-4 ori mai mulți decît cei care cred că acestea vor fi cîștigate de Iohannis. 

Mai mult, spre deosebire de 2009, cînd pe măsură ce se apropia momentul alegerilor Geoană recupera întrucîtva, acum încep să apară semne de divergență între cei doi principali candidați, Ponta și Iohannis. Avem prime măsurători care consemnează desprinderea lui Ponta în învingător. 

Situația la nivel de percepție de învingător de acum seamănă puternic cu cea de la alegerile parlamentare din 2012, cînd USL era perceput de din ce în ce mai multă lume ca fiind cîștigătorul alegerilor – ceea ce s-a și întîmplat".

Citește și: Analiza lui Palada: De Ce s-a năpustit Băsescu asupra lui Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel