Alegeri locale Franța: UMP învinge Frontul Național. Socialiștii primesc o nouă lovitură

Conservatorii conduși de Nicolas Sarkozy au câștigat alegerile departamentale din Franța, dar Frontul Național a reușit din nou un scor foarte bun, întărind perspectiva unei candidaturi cu șanse la alegerile prezidențiale din 2017 a șefei formațiunii, Marine Le Pen.

Considerat un test important înainte de alegerile prezidențiale din 2017, scrutinul de duminică a validat revenirea lui Sarkozy la vârful politicii din Franța, reprezentând un imbold pentru aspirațiile prezidențiale ale acestuia. UMP a obținut 32,5% din totalul de voturi exprimate.

Frontul Național s-a plasat pe locul secund, cu 25,4% din voturi. Majoritatea prognozelor și sondajelor estimau că formațiunea anti-imigrație și anti-UE a lui Le Pen va imita rezultatul de la europarlamentare, când a câștigat alegerile în fața conservatorilor și a socialiștilor.

Sondaj alegeri prezidențiale Franța: Marine Le Pen a devenit favorita primului tur

Rezultatul reprezintă un eșec pe Le Pen doar comparat cu orizontul optimist al sondajelor. Numărul mare de voturi dovedește însă că Frontul Național rămâne unul dintre primele trei partide ale Franței și un motiv serios de îngrijorare pentru partidele pro-europene.

"Am spus din start, 20% ar fi un rezultat bun, 25% ar fi un triumf (...) Am avut cu 360.000 de voturi mai mult decât la alegerile europarlamentare", a declarat Le Pen după afișarea rezultatelor.

Nicolas Sarkozy a exclus orice încețelegere politică cu Frontul Național.

Socialiștii președintelui Francois Hollande au terminat, așa cum era de așteptat, pe locul al treilea, cu 22% din voturi. Marine Le Pen i-a cerut premierului Manuel Valls să demisioneze.

"Va exista un al doilea tur și trebuie să-i chemăm la vot pe cei care s-au abținut. Trebuie să unificăm dreapta, care a fost prea dispersată, prea divizată în primul tur. Trebuie să facem asta pentru a păstra cât mai multe departamente cu putință. Toate calculele și analizele se vor face în seara celei de-a doua runde", a declarat Valls.

Rezultatele celui de-al doilea tur vor fi afișate după votul de duminică. Pentru prima oară, electorii nu aleg un singur candidat, ci perechi de candidați, un bărbat și o femeie, pentru a încuraja paritate de gen în politica locală.

*Referințe: AFP, Euronews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel