Alegeri Franța. Le Pen, sondaj de ultimă oră

Marine Le Pen
Marine Le Pen

O treime dintre francezi se declară de acord cu ideile Frontului Național (extrema dreaptă), indică un sondaj realizat de institutul Kantar Sofres-Onepoint pentru cotidianul Le Monde, scrie Reuters.

Totodată, 19% din cei intervievați afirmă că vor ca Marine Le Pen — plasată constant pe primul loc în intențiile de vot în primul tur de scrutin prezidențial, însă dată perdantă în turul decisiv — să câștige cursa pentru Palatul Elysee.

Dacă în anii 1980 și până în 2002, în medie 70% dintre francezi considerau FN un pericol pentru democrație, această apreciere foarte negativă s-a redus puternic în deceniul următor: în 2013, la doi ani după preluarea președinției Frontului de către Marine Le Pen, 47% dintre francezi vedeau în acest partid un pericol pentru democrație, tot 47% fiind de opinie contrară.

În pofida eforturilor depuse de Marine Le Pen în ultimii ani pentru a normaliza imaginea FN, procentul celor care îl consideră un pericol pentru democrație a crescut constant, la 56% în 2016 și la 58% în prezent. Îngrijorarea este mai prezentă în rândul femeilor (62 %), al persoanelor de peste 65 de ani (63 %), al funcționarilor (69 %) și al celor cu diplome universitare (68 %).

De asemenea, numai 21% sunt favorabili ideii ca francezii să aibă prioritate la angajare în fața cetățenilor străini rezidenți în această țară, un nivel rămas aproape nemodificat în anii din urmă.

Sondajul a fost întreprins în perioada 23-27 februarie, pe un eșantion național reprezentativ de 1.006 persoane.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel