Alegeri Franța. Dezbaterea TV între Le Pen și Macron, moment decisiv

Ovidiu Nahoi, redactor șef RFI România, spune că există multe frustrări pe care o parte tăcută a societății franceze ar putea să le scoată la suprafață prin votul de duminică. Marine Le Pen crește în sondaje, după primul tur al alegerilor. Singura dezbatere televizată între cei doi finaliști, Le Pen și Macron, are loc astăzi, a spus Nahoi pentru DCNews.

”Era de așteptat ca Le Pen să recupereze, în sondajele de opinie, nu este o creștere semnificativă, spune Ovidiu Nahoi. Dar, orice se poate întâmpla. Am văzut și în cazul Brexit și la alegerile din SUA că sondajele au fost răsturnate de rezultatul final.  Contează cum se vor mobiliza cei nehotărâți, care va fi nivelul absenteismului. Avem un favorit, Macron, dar totul depinde de prezența la vot. Dacă nivelul de participare scade, cresc șansele lui Le Pen. În acest context, este importantă dezbaterea televizată care îi va pune pe cei doi față în față. Nu că ar putea modifica în vreun fel electoratele celor doi candidați. Franța este în acest moment divizată, opiniile în cele două tabere sunt ferme, nu pot fi schimbate de o dezbatere tv. Dar modul în care va decurge confruntarea ar putea mobiliza sau, dimpotrivă, demobiliza pe cei nehotărâți. Există o minoritate tăcută, care a acumulat frustrări, nemulțumiri și care are ocazia să le scoată la suprafață duminică. Sondajele nu măsoară foarte precis această zonă, nu știu ce vor face cei care nu s-au decis, deci este greu de anticipat, practic orice rezultat fiind posibil”.

Care ar fi libertatea de manevră a președintelui, în cazul în care iese Le Pen?

”Președintele, în Franța, are mult mai multă putere decât în sistemul politic din România, a spus Ovidiu Nahoi. Există și un tur III, adică alegerile parlamentare. Președintele le declanșează, iar Le Pen ar avea interes ca acestea să fie organizate cât mai repede, adică în această vară, pentru a beneficia de efectul de aspirație, dacă obține victoria la prezidențiale. Nu este loc de negociere: cei care votează Le Pen vor o răsturnare totală a sistemului politic, cuFrexit etc. Ceilalți, resping categoric viziunea Frontului Național. Deci, Le Pen ar trebui să se miște rapid, după eventuala victorie, dacă vrea să propulseze Frontul pe o poziție care să-i asigure guvernarea. Altfel, vom avea o coabitare, iar efectul Le Pen se va atenua semnificativ”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel