EXCLUSIV  Alegeri Franța: Câștigătorii dezbaterilor și primul tur: Marile surprize

Marcela Feraru, jurnalistă româncă în Franța, a analizat, în exclusivitate pentru DC News viitoarele alegeri din Franța, unde primul tur se va desfășura în 23 aprilie.

Până în prezent în Franța au fost organizate două dezbateri. În prima au fost invitați candidații cu șase reale, în timp ce în a 2-a dezbatere, care a părut inutilă, au participat toți cei 11 candidați înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale. Cu toate că Fillon a fost apreciat de specialiști ca fiind ”cel mai solid candidat”, Emmanuel Macron a fost considerat de francezi cel mai convingător candidat în prima dezbatere.

Macron și Le Pen, curbă descendentă

”Prima dezbatere televizată a fost organizată între primii 5 candidați cei mai bine plasați în sondaje: Le Pen (FN), Macron (En Marche), Fillon (LR), Melenchon (La France Insoumise) și Hamon (PS). Toate comentariile jurnaliștilor și politologilor au fost unanime în a aprecia că cel mai solid dintre candidați a fost François Fillon, cu un program, e drept, auster, dar foarte coerent și bine cifrat.

A fost o surpriză rezultatul anchetei care evidenția că în ochii telespectatorilor, cel mai convingător pare să fi fost Emmanuel Macron. Explicația : Macron beneficiază de bonusul favoritului și în cursul dezbaterii, în care a fost destul de vag în ceea ce privește măsurile de susținere a programului dar agresiv în a ripostă atacurilor, a încercat în principal să nu facă greșeli majore.

Următoarele sondaje au dat însă dreptate analiștilor: cei doi favoriți, LePen și Macron, au intrat într-o curbă descendentă pierzând fiecare câte un punct.

Candidații ”mici” s-au dat în spectacol. Melenchon, marea surpriză

Tendința s-a accentuat după a două dezbatere, organizată cu cei 11 candidați. Dincolo de cacofonia generată de formatul emisiunii, ea a adus sub reflectoare candidații "mici" care, neavând nimic de pierdut, s-au dat în spectacol.

E valabil în special pentru Philippe Poutou, candidat urtra-revoluționar, care s-a prezentat în tee tricou, a întors adesea spatele moderatorilor și telespectatorilor și pe parcursul dezbaterii a părăsit de câteva ori pupitrul pentru a se așeza, alături de susținători.

Impresia generală a fost că dezbaterea în 11 este inutilă, motiv pentru care ultima, prevăzută săptămâna viitoare pe canalul public France2, a fost anulată. Există însă un câștigător al acestei dezbateri : Jean-Luc Melenchon, radical de stânga, care a explodat în sondaje pe seamă rivalului sau direct, candidatul socialist Beanoit Hamon.

Rezultatul dezbaterii s-a văzut însă în sondaje : candidații "mici" au râs câteva procente de la candidații "mari" iar în acest moment, rezultatul primului țur este absolut imposibil de prevăzut”, a explicat cele două dezbateri Marcela Feraru, în exclusivitate pentru DC News.

Rezultatul alegerilor, imposibil de anticipat

În ceea ce privește rezultatul primului tur, jurnalista precizează că este ”imposibil de anticipat”. Marii favoriți, Macron și Le Pen, se află umăr la umăr pe o pantă descendentă, în timp ce din spate vine puternic  Jean-Luc Melenchon și chiar Francois Fillon, implicat într-un scandal de corupție, mediat intens. Dar numărul mare de nehotărâți poate înclina decisiv balanța. În acest sens, doar Francois Fillon și Marine le Pen au soclul cel mai solid, electoratul acestora fiind unul fidel.

”Favoriții momentului, Marine Le Pen și Emmanuel Macron, se află în acest moment umăr la umăr. Rezultatul primului țur este însă, cum spuneam, imposibil de prevăzut. Ambii au pierdut în ultimele săptămâni câteva procente, sondajele creditându-i cu 24 sau 23%.

Vine însă din urmă Jean-Luc Melenchon, dat și el umăr la umăr cu liderul dreptei, François Fillon (19%) sau chiar depășindu-l cu un punct. În timpul unei campanii electorale, spun specialiștii, ceea ce contează este dinamică. Or, primii doi au o dinamică descrescătoare în timp ce Melenchon și Fillon se află în creștere.

Diferențele sunt practic în marjă de eroare.

Le Pen, șanse mici la prezidențiale, dar o candidată serioasă pentru viitoarele alegeri

În ceea ce privește șansele candidate frontiste, Marine Le Pen, în primul rând pentru calificarea în turul doi, trebuie precizat că ea și François Fillon au soclul cel mai solid : majoritatea celor care anunța azi că vor vota cu cei doi sunt siguri în proporție de 80%,în timp ce Macron și Melenchon au un electorat mult mai fluid (doar 60%-50% sunt siguri că vor vota cu unul dintre cei doi).

Acest aspect complică și mai mult proiecțiile privind turul întâi din 23 aprilie, pentru care absolut nimic nu este cert.

Pentru turul doi, toate previziunile spun că Marin Le Pen va fi învinsă la distanță confortabilă, indiferent cine se va află în față: Macron, Fillon sau Melenchon.

Șansele ei pentru aceste alegeri mi se par destul de slabe, însă viitoarele alegeri pot fi favorizate de eventul eșec al celui care va fi ales acum. Este argumentul lui Fillon împotrivă lui Macron sau Melenchon, cu atât mai mult cu cât nu se știe deocamdată cu cine vor guverna în cazul unei victoria (legislativele sunt în iunie)”, a precizat jurnalista Marcela Feraru.

Următoarele părți ale interviului vor fi publicate în aceste zile

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel