Alegeri 2009. Hrebenciuc: ”S-a întâmplat ceva necurat”

Viorel Hrebenciuc a fost audiat în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. 

"Ar fi trebuit să aveţi şi o Biblie, ca să jurăm pe ea", şi-a început Hrebenciuc discursul în faţa senatorilor şi deputaţilor din comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2009. "Este foarte mult de vorbit despre alegerile din 2009", a continuat el. 

Despre diaspora

”Am cerut colegului să îmi dea lista secțiilor de vot din diaspora în ordinea descrescătoare a numărului de alegători. Erau 147 de secții de vot. Surpriza mea a fost că cea din Paris avea 3785 de alegători, în contextul în care în diaspora alegătorii trebuiau să mai completeze o declarație pe proprie răspundere că nu au votat și în altă parte.

Nu numai Parisul este problema. Plecând de la premisa că tot ce e peste 1050 poate fi supus suspiciunii, în Irlanda, la o secție de vot au votat 2342 de oameni. În Anglia, la două secții de vot au fost peste 2000 de alegători. Restul de secții de vot au avut cifre normale”, a acesta.

"Văzând că în diaspora s-a întâmplat ceva necurat, am încercat să verfic acest lucru, atunci când preşedintele secţiilor de vot trebuia să trimită şi declaraţiile pe proprie răspundere.(..) Rezultatul este cel pe care îl ştiţi, nimeni nu a protestat, ne-am supus deciziei CCR, au mai fost şi alte dovezi dar din punct de vedere al votului din ţară, nu ai cum să deturnezi alegerile", a spus Hrebeciuc. 

Întrebat ce firma a făcut sondajul din 2009, Hrebenciuc a spus: "Nu mai ţin minte".

În 2009, Viorel Hrebenciuc a fost directorul de campanie al lui Mircea Geoană. 

Viorel Hrebenciuc a povestit în context şi despre "celebra discuţie" cu Adriean Videanu şi a reafirmat că per total au fost 85.000 de voturi cu care PSD a pierdut în diaspora, fapt care a dus la rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009, care a fost apoi contestat. 

"Discuţia mea celebră cu domnul Videanu, cu Viorică. L-am căutat pe domnul preşedinte Băsescu să-i spun ce am descoperit, n-a răspuns la telefon, cred că sărbătorea. Am vorbit cu dl Videanu, când am discutat eram la partid în prezenţa tuturor colegilor mei, n-am vorbit subversiv, i-am explicat şi dumnealui ce am spus acum, el a parat foarte bine (...) O să vedeţi că mai sunt şi secţii de vot în România care au peste 2.000 de alegători, de obicei în zonele în care noi, PSD-ul, pierdem. Din punctul meu de vedere, controlul şi ancheta pe care trebuie să o faceţi este relativ simplă - luaţi legătura cu cei din secţiile de vot, care au condus sau au făcut procesele verbale... Vad că e o discuţie de ani de zile în jurul softului. Din punctul meu de vedere e o copilărie această discuţie. În ce constă 'marele soft'- într-o simplă adunare, la alegerile prezidenţiale sunt doi candidaţi în turul doi, ai "da" şi "nu", şi un contabil cu creionul după ureche poate să facă totalul ăsta. (...) Noi am făcut numărătoarea paralelă", a spus el. 

Viorel Hrebenciuc, fost lider PSD, a afirmat, la audierea din comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că întâlnirea la ceas de seară între oamenii sistemului, acasă la Gabriel Oprea, nu a fost una ilegală, ”ci cel mult imorală”.

„Eu nu consider că o persoană este egală cu instituția respectivă. În întâlnirea din sufrageria domnului Oprea nu văd nimic ilegal în ea. Cel mult, pot să am dubii asupra moralității ei. Pe de altă parte, vorbind la telefon din acea sufragerie nu aveau cum să fi influențat numărătoarea voturilor. La ora respectivă chiar nu mai aveai ce să faci”, a spus Viorel Hrebenciuc.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel