Al Jazeera: Document-bombă despre practicile din Guantanamo

Al Jazeera: Document-bombă despre practicile din Guantanamo
Al Jazeera: Document-bombă despre practicile din Guantanamo

Postul de televiziune din Qatar, Al Jazeera, publică un document despre practica hrănirii forțate folosită pe deținuții din închisoarea cubaneză Guantanamo. Fenomenul acesta a apărut ca reacție la greva foamei, răspândită în rândul multor deținuți. Jurnalistul Jason Leopold a prezentat acum detalii despre practica formulată de Comandamentul de Sud al SUA, ramura militară care se ocupă de monitorizarea operațiunilor din închisoare.

Site-ul Alternet a strâns un număr de șase dezvăluiri tulburătoare din documentul obținut de televiziunea arabă:

1. Cu mască și legați de scaun

Documentul arată că prizonierii care sunt hrăniți forțat sunt legați de un scaun și forțați să poarte o mască ce le cuprinde și gura, pentru a-i împiedica să scuipe sau să muște. Acestea se fac pentru a facilita introducerea tubului prin nară până când un aparat cu raze X confirmă că lichidul nutrițional a ajuns în stomac (hrănirea forțată presupune un lichid ce conține suplimente nutriționale - n.r). Armata susține că tubul - 3,3 mm - nu-i rănește pe deținuți, dar avocatul unuia dintre aceștia spune că tubul este prea mare și îi provoacă durere, nepermițându-i să respire odată ce îi ajunge în gât.

2. Vomitatul este interzis

După ce procesul de hrănire-forțată e terminat, prizonierul e dus într-o celulă unde nu are apă și este supravegheat de un paznic care are grijă ca deținutul să nu vomite. Dacă o face, este pedepsit.

3. Izolare și pedepse pentru greva foamei

Comandamentul de sud explică de ce prizonierii sunt izolați unii de alții: pentru a împiedica greva foamei. ”În eventualitatea unei greve a foamei în masă, izolarea deținuților aflați în greva foamei este vitală pentru a preveni solidaritatea”, se arată în document.

4. Doctorii lucrează împreună cu armata

Medicii din Guantanamo nu iau decizii independente despre ce să facă în legătură cu deținuții intrați în greva foamei, ci consultă forțele militare, care au ultimul cuvânt.

5. Medicamente

Prizonierilor le sunt date medicamente pentru a facilita hrănirea forțată. Unul dintre acestea este Phenergan, care este folosit pentru a trata amețeala, starea de vomă, durerile și poate fi luat și ca somnifer, scrie Jason Leopold. Alt drog este ”Reglan, folosit pentru arsurile interne provocate de refluxul de acid. Folosirea pe termen lung a acestui medicament cauzează tulburarea neurologică ireversibilă, tardive dyskinesia”, potrivit lui Leopold.

6. Nu e nevoie de consimțământ

Asociația Medicală Americană critică faptul că nu se cere consimțământul deținuților. ”Fiecare pacient competent are dreptul să refuze o intervenție medicală, chiar și cele care îi pot salva viața”, scriu medicii într-o scrisoare transmisă recent Pentagonului. Documentul arată însă că ”procedurile medicale menite să-i conserve sănătatea și viața vor fi implementate fără acordul deținutului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel