Africa, noul câmp de luptă între SUA, Rusia şi China

Africa
Africa

SUA îşi propun să contracareze expansiunea economică şi politică rapidă a Chinei şi Rusiei în Africa, unde aceste două state recurg la corupţie şi la practici de 'prădători' economici, a declarat joi consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, prezentând noua strategie a administraţiei Trump pentru Africa, transmit Reuters şi dpa. 

Prioritatea numărul 1 a Statelor Unite va fi dezvoltarea legăturilor economice cu regiunea Africii pentru a crea oportunităţi pentru companiile americane şi a proteja independenţa statelor de pe continent, a arătat John Bolton. 'Competitoarele mari puteri, şi anume China şi Rusia, îşi extind rapid influenţa financiară şi politică în Africa. Ele ţintesc în mod deliberat şi agresiv ca prin investiţiile în regiune să câştige un avantaj competitiv asupra Statelor Unite', a arătat Bolton, în discursul de la Heritage Foundation, un think-tank de orientare conservatoare. 

China, acuzată de mită şi acorduri opace 


'China recurge la mită, acorduri opace şi la folosirea strategică a datoriei pentru a ţine statele africane captive faţă de dorinţele şi cererile Beijingului. Investiţiile sale sunt roase de corupţie', a acuzat el. Consilierul Casei Albe a avut cuvinte dure şi la adresa Moscovei: 'Pe continent, Rusia îşi promovează relaţiile politice şi economice arătând puţin respect faţă de statul de drept sau guvernarea responsabilă şi transparentă', a spus Bolton. El a acuzat Moscova că vinde arme şi energie în schimbul voturilor la Naţiunile Unite, 'voturi care îi menţin la putere pe oamenii forte, subminează pacea şi securitatea şi contravin intereselor reale ale oamenilor din Africa'. 

Potrivit lui John Bolton, 'practicile prădătoare' folosite de China şi de Rusia frânează creşterea economică a Africii şi ameninţă independenţa economică a statelor de pe continent. 

Citeşte şi: Cupa Africii pe Naţiuni 2019. Modificare după retragerea Camerunului

Jucătoarea care a accidentat-o pe Neagu, reacție emoționantă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel