Adrian Năstase, după moartea lui Fidel Castro: Legenda trăiește

Fostul premier Adrian Năstase marchează decesul lui Fidel Castro, susținând într-o postare pe blogul personal, că fostul președinte cubanez, care în ultimul deceniu doar a supraviețuit, a avut un destin spectaculos și a marcat puternic destinul țării sale, dar și pe cel al Americii Latine.

"A murit, la 90 de ani, Fidel Castro. A avut un destin spectaculos si a marcat puternic destinul tarii sale si pe cel al Americii Latine. In ultimii zece ani, doar a supravietuit. Inconjurat de mituri, de suferinta, de sperante. A fost martorul unui proces de tranzitie si al victoriei impotriva hegemoniei americane. Victorie partiala pentru ca victoria insasi va permite americanilor cucerirea „pasnica' a fostului adversar.

Am avut sansa de a-l asculta, pe viu, pe „comandantul sef", la Rio de Janeiro, in 1992, la Conferinta Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Mediu. A fost probabil cea mai importanta reuniune consacrata dezvoltarii durabile din secolul 20, fiind adoptate, atunci, documente importante – Cartea Terrei, Agenda 21, Declaratia privind padurile sau cea referitoare la desertificare. Fidel Castro a tinut acolo unul din celebrele sale discursuri – vreo patru ore, cred – imbracat in cunoscuta sa uniforma militara. Am revazut, pe YouTube, un fragment din acel discurs si l-am revazut, in sala, pe George Bush, ascultand discursul marelui sau rival ideologic.

[citeste si]

A disparut, cu el, generatia marilor revolutionari latino-americani, ale caror discursuri aminteau de injustitie si hegemonie la nivel international, de distribuirea inegala a resurselor, de puterea marilor companii multinationale. Unele din tarile lor au fost „domesticite" de marele capital, altele au experimentat formule autocratice, neviabile, ce au adus saracie si abuzuri interne.

In urma cu doua zile, la dezbaterea de la Fundatia Titulescu, a participat si ambasadoarea Cubei, care vorbea despre speranta unei relatii bilaterale relansate. Ne intrebam acum care va fi noul destin al Cubei, dupa moartea marelui sau lider? Se va intoarce oare, in timp, Cuba la vremurile de dinainte de 1959?", a scris Adrian Năstase, sâmbătă, pe blogul personal, în postarea intitulată "A murit Fidel Castro. Legenda trăiește".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel