Urmărește emisiunea live


Administrația Națională „Apele Române” intervine în zonele afectate de inundații în județul Galați

Inundatii. Foto cu caracter ilustrativ
Inundatii. Foto cu caracter ilustrativ

Directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR), Victor Sandu, i-a însoțit, marți, pe ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și pe directorul general al Direcției Generale Ape din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), Olimpia Negru, în zonele afectate de inundații în judetul Galați, UAT Corod pentru a analiza la fața locului situația creată în urma precipitațiilor abundente căzute în data 3 iunie.Totodată, specialiștii MAP și ANAR vor identifica și propune soluții astfel încât prin implementarea acestora în viitor situația să nu se mai repete.

ANAR prin Administrația Bazinală de Apă(ABA) Prut-Bârlad intervine în comuna Corod, județul Galați, localitate afectată de inundații. Până la ora 24.00 pe cursurile de apă din spațiul hidrografic Prut-Bârlad a fost instituit de INHGA Cod Portocaliu. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pârâuri, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depășiri ale COTELOR DE INUNDAȚII.

Precipitațiile abundente din seara zilei de 3 iunie au generat producerea unei viituri provenite din scurgeri de pe versanți și creșterea substanțială a debitului pârâului Corozel, fapt ce a produs ieșirea din albie a acestuia și inundarea satului Corod. Într-un interval scurt de timp, precipitațiile în zona Corod au fost de peste 70 l/mp.

Drept urmare, specialiștii din cadrul ABA Prut-Bârlad au intervenit noaptea trecută pentru asigurarea tranzitării viituri și scurgerea cât mai rapidă a apei din zona de intravilan a comunei Corod. De asemenea, în aval de localitatea menționată au fost luate măsuri de pregolire a acumulării permanente Corod, astfel încât viitura să fie atenuată  pentru a se evita inundarea comunei Matca.

Personalul tehnic intervine pentru îndepărtarea tuturor obstacolelor existente în albie, efectuarea deblocării secțiunii de scurgere la poduri si podețe, precum și curătarea rigolelor, a sanțurilor marginale ale drumurilor și a rețelelor stradale. 

Totodată, personalul de specialitate A.B.A. Prut-Bârlad/S.G.A. Galați prin Centrul de Coordonare și Intervenție Rapidă(CIR) s-a deplasat în județul Galați în zonele cele mai afectate de inundații, pentru colaborare și acordare de sprijin în gestionarea situațiilor de urgentă produse de viituri. Aceștia au intervenit cu mijloace de transport, motopompe și utilaje terasiere în zonele unde s-au produs precipitații deosebit de mari.

În sprijinul ABA Prut – Bârlad și a autorităților locale  din comuna Corod, județul Galați, în cursul zilei de astăzi, au fost relocate pompe și deservenți de la SGA Călărași și SGA Tulcea.

În continuare, ABA Prut-Bârlad monitorizează și intervine pe cursurile de apă din județul Galați.

De asemenea, se aplică regulile de exploatare a lucrărilor de gospodărire a apelor, sunt supravegheate continuu barajele, digurile şi instalaţiile de evacuare a apelor mari şi a altor lucrări hidrotehnice.

Autorităţile locale trebuie să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

Directorul General al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu a dispus unităților din subordine, ca echipele de intervenție să rămână în teren până la normalizarea situației în zonele afectate de inundații, iar dacă situația o impune, să ceară suplimentarea cu personal și mijloace tehnice de intervenție.

Specialiștii A.N. „Apele Române” solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora,  în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel