Adele Chirică suferă de endometrioză. Boala care este mai rea decât cancerul

Adela Chirică, mama lui Davis, diagnosticat cu sindromul Dravet, şi președinta Asociației pentru Dravet și alte epilepsii rare, a aflat, joi, că suferă de endometrioză.

"De astăzi, sunt oficial posesoarea unui nou diagnostic: endometrioză. E progresivă şi nu există tratament. Duce la cancer ovarian. O femeie din zece suferă de asta. Pe lângă acest diagnostic, am şi stare febrilă constantă şi am şi o infecţie foarte gravă. Una dintre cele două trompe este plină de puroi", a spus Adele Chirică, joi seară, în emisiunea "Răi da Buni" de la Antena Stars.

"Trebuie rezolvată infecţia, mai întâi. După aceea, vedem ce trebuie făcut. Endometrioză înseamnă menopauză precoce, dar nu va fi permanentă, ci maximum doi ani. Apoi, voi face o operaţie chirurgicală. Am citit că mamele care au fiice transmit această boală", a spus Adela.

VEZI ŞI Cum lovește endometrioza sau cancerul care nu ucide. Demers fără precedent în România

[citeste si]

Ce este endometrioza

Endometrioza este o afecţiune frecventă care se defineşte prin prezenţa unui ţesut asemănător cu endometrul (ţesutul cu aspect de mucus care înveleşte în interior uterul) descoperit în afara uterului, în principal în alte părţi ale cavităţii pelviene. Endometrioza se poate localiza în ovare, pereţii uterului sau ligamentele acestuia, vagin, apendice, vulvă şi colul uterin. În situaţii rare, leziuni au fost descoperite şi în vezică, intestine şi plămâni. Ţesutul localizat în exteriorul uterului se comportă asemănător cu endometrul din interiorul acestuia, îngroşându-se şi dezintegrându-se în fiecare perioadă de ovulaţie, creând zone hemoragice, inflamaţii şi iritaţii. Boala poate să fie dureroasă, să aducă neregularităţi în menstruaţie, dureri la contactul sexual şi alte disfuncţii sexuale.

Are o incidenţă crescută în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani, fiind puternic asociată cu infertilitatea.

VEZI ŞI ENDOMETRIOZĂ. De ce boala este mai gravă decât CANCERUL

Amintim că, într-o discuţie purtată cu redactorii DC News, Adela Chirică a povestit despre un subiect personal, dorind să ridice, prin experienţa ei, şi un semnal de alarmă. „Totul s-a întâmplat atât de repede", îşi amintea Adela. „În mai puţin de o săptămână, am aflat şi am fost şi operată, încât nu am apucat să mă gândesc prea mult la ce mi se întâmplă", spune ea, alegând să vorbească în mod public despre experienţa sa, „din dorinţa de a nu mai face nimeni ca mine, din dorinţa de a face femeile să înţeleagă că trebuie să meargă anual la control". „Prietena mea, Odette, care se lupta cu cancerul, îmi spunea mereu vreau să trăiesc şi îmi place al naibii de tare viaţa asta, indiferent cât de grea e... Pe Odette am pierdut-o... cancerul a învins! Nu aş mai putea pierde pe nimeni din cauza cancerului. Nici măcar pe mine. Şi mai ales pe prietena mea de suflet, care este motivaţia mea în această poveste, care, deşi are cancer avansat, are o forţă şi o putere incredibilă! (...) Eu sunt monitorizată la oncologie şi îmi respect programul de monitorizare cu sfinţenie! Pentru că ştiu că fiul meu are nevoie de mama lui alături, pentru că ştiu că nu ar putea să trăiască fără mine şi pentru că îmi doresc să îl văd mare şi să îi fiu alături cât mai mult timp posibil!", spunea Adela.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel