Acordul UE-Ucraina, blocat de teama Rusiei

Președintele ucrainean Petro Poroșenko este criticat pentru că a amânat implementarea unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană de teama represaliilor Moscovei.

Un înalt diplomat a demisionat în weekend, în timp ce politicienii pro-europeni au criticat concesia față de Rusia, care vrea ca Ucraina să renunțe la acord pentru a se menține în sfera sa de influență.

Tensiunile subliniază dificultățile întâmpinate de Petro Poroșenko în tentativa de a administra presiunile constante ale Kremlinului și electoratul ucrainean care cere apropierea de Europa fără concesii în fața Moscovei, notează WSJ.

Ucraina și Uniunea Europeană au decis să amâne implementarea unei părți dintr-un acord mai amplu care urmează să fortifice legăturile între cele două părți, după ce Moscova a amenințat că va impune restricții comerciale ce vor lovi economia deja schilodită a Ucrainei.

Miza jocului făcut de Putin în Ucraina, în pragul evenimentului din Cardiff

Armistițiul din Estul Ucrainei a rămas în mare parte valabil, deși Kievul și separatiștii se acuză reciproc de încălcarea lui. Un oficial ucrainean a declarat că trupele ucrainene au respins un atac asupra aeroportului din Donețk lansat de 200 de rebeli.

La Kiev, rivalii pro-vestici ai partidului condus de Poroșenko l-au pus la zid pe președinte. Fostul premier Iulia Timoșenko, contracandidat al lui Timoșenko la recentele alegeri, a spus că amânarea implementării acordului de liber schimb până în 2016 este "o trădare a intereselor naționale".

Amânarea acordului "recunoaște formal dreptul de veto al Rusiei asupra înțelegerii", spune Vasyl Filipchul, un fost diplomat ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel