Acord istoric în dosarul nuclear al Iranului. Cum poate fi afectată România

În problema dosarului iranian privind limitarea programului nuclear se pare că s-a ajuns la un consens, au anunțat, marți,  surse diplomatice.

Negocierile de la Viena s-au încheiat cu o înţelegere cu Iranul privind limitarea programului său nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului, au informat surse diplomatice din capitala Austriei.

Potrivit Associated Press, care citează o sursă diplomatică, marţi a fost înlăturat şi ultimul obstacol care mai stătea în calea acestui acord, potrivit bbc.com.

Reprezentanţii Uniunii Europene au anunţat întâlnirtea "finală plenară" marţi, la ora 08:30 (GMT), urmată de o conferinţă de presă.

Citește și: Rusia vinde rachete S-300 Iranului. SUA și Israel, alarmate de mutarea lui Putin

Şase puteri mondiale-SUA, Marea Britanie, Rusia, Franţa, China şi Germania - au negociat istoricul acord cu Iranul,care va permite o relaxare a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului în schimbul limitării programului său nuclear la folosirea în scopuri paşnice, şi nu militare, cum ar fi producerea de armament nuclear.

Barack Obama a numit aceasta "intelegere" una istorica care vine dupa luni de "negocieri grele". Presedintele american a mai precizat ca implementarea acestei intelgeri va fi urmarita indeaproape: "Daca Iranul va trisa, lumea va sti acest lucru". Obama a mai adaugat ca intelegerea se bazeaza pe atenta verificare si nu pe incredere, scrie CNN.

"Sunt convins ca acest acord-cadru va duce la unul final, cuprinzator, in beneficiul securitații Statelor Unite si a aliaților sai", a afirmat liderul de la Casa Alba.
Pe de alta parte, Obama a indemnat Israelul sa sustina acest acord. "Daca Israelul vrea cu adevarat ca Iranul sa nu obtina arme nucleare, atunci aceasta este cea mai buna varianta", a subliniat el.

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat la randul sau ca sanctiunile impotriva Teheranului vor fi inlaturate in timp, daca se va ajunge la un acord final cu Iranul. "Daca aflam la un moment dat ca Iranul nu se conformeaza acordului, sanctiunile pot reveni", a spus John Kerry. Potrivit acestuia, odata ce acordul final este implementat, comunitatea internationala va avea increderea ca programul nuclear al Iranului este pacific si ca asa va ramane.

Implicațiile acordului de la Viena sunt globale, acesta vizând și România, deoarece în primul acord cadru încheiat în aprilie cu Rusia prevedea că după încheierea unui acord cu Iranul, scutul antirachetă din România nu mai are rost, potrivit Realitatea TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel