A treia zi de Paști, ce nu trebuie să faci. Preotul Paul Negoiță spune ce nu găsești în vreun articol de genul „tradiții și obiceiuri”

Negoiță
Negoiță

Marți, 18 aprilie, este a treia zi de Paști.

Internetul este plin de articole de genul „tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paști”. Dar ce ar trebui real să facem astăzi? Aflăm de la preotul Paul Iulius Negoiță.

„A treia zi de Paști nu trebuie să uiți să vii la Biserică, iar dacă ajungi la Biserică te lămurești și asupra tuturor celorlalte nedumeriri care te frământă.

Am pus titlul acestui text și m-am hotărât să-l scriu după ce am fost sunat și întrebat despre… prohibițiile zilei, așa cum mi-a spus cineva.

– De pe internet am aflat și bine că am aflat că aveam de gând să fac!

– Aveați de gând să nu veniți la Biserică!

– Nu la Biserică mă gândeam, ci am găsit că nici astăzi nu trebuie să mă spăl pe cap, că-i Marțea Albă și nu e bine!

Am căutat și eu pe net scriind: Ce nu ai voie să faci în a treia zi de Paști? Într-adevăr, am găsit tot felul de informații, printre care erau și câteva firești, pentru că ne aflăm în zi de sărbătoare. În rest, superstiții prezentate ca adevăruri de nezdruncinat.

Deci, ce ai voie să faci și e bine să faci? Să mergi la Biserică. Dacă mergi la Biserică, toate celelalte se lămuresc de la sine.

A treia zi de Paști este o zi aparte în calendarul nostru liturgic, o zi diferită chiar și decât ziua precedentă.

Se cântă în continuare Canonul Paștelui, adică acele cântări pe care nu le poți auzi în Biserică decât în această perioadă. Apoi, la Liturghie se începe cu momentul special numit Începutul Pascal, pe care-l avem în rânduială până la Duminica Tomii. Ceea ce are însă important și specific în această zi este pregătirea Sfintei Împărtășanii destinată în special pentru celor bătrâni și bolnavi. Procesul de pregătire începe cu Joia Mare și se termina astăzi, când Sfintele Taine sunt așezate în chivotul de pe Sfânta Masă, de unde, la nevoie, se ia o părticică pentru a veni în întâmpinarea celor care se împărtășesc în alt moment decât la Liturghie sau în alt loc decât în Biserică.

Atunci când venim acasă la dumneavoastră să împărtășim pe câte cineva, luăm din împărtășania pe care o pregătim astăzi, pe Sfântul Antimis.

Așadar, înainte de... prohibiții, astăzi este bine să ajungeți la Biserică, pentru a vă ruga încă o dată pentru cei bolnavi, pentru cei bătrâni, pentru sănătatea dumneavoastră.

Să aveți o zi binecuvântată!

Hristos a Înviat!”, a scris preotul Paul Iulius Negoiță pe site-ul său Paulnegoita.ro.

VEZI ȘI: O adevărată inovație. Ați mai văzut așa ceva? Ce au putut să facă 3 tineri / foto - https://dcnews.ro/912820

VEZI ȘI: Apocalipsa - sfârșitul lumii. Prof.dr. Miron Bogdan vine cu exemple când oamenii au fost cuprinși de groază: Nimeni nu o să mă creadă / video - https://www.dcnews.ro/apocalipsa-sfarsitul-lumii-prof-dr-miron-bogdan-vine-cu-exemple-cand-oamenii-au-fost-cuprinsi-de-groaza-nimeni-nu-o-sa-ma-creada-video_912796.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel