A recunoscut. El este cel care a înființat Grupul Wagner, armata privată a lui Putin - Foto

Află în articol cine a înființat Grupul Wagner, armata privată a lui Putin.

Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat de Kremlin, numit și "bucătarul lui Putin", a recunoscut luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina, transmite Agerpres. În plus, el a recunoscut și că mercenarii din așa-numita armată privată a lui Putin au fost prezenți în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, transmit AFP şi Reuters.

Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sa Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

Serviciul de presă al Concord, firma de catering deţinută de Prigojin, a postat comentariile sale pe reţeaua socială VKontakte.

Ce spune Evgheni Prigojin despre înființarea Grupului Wagner



Am curăţat eu însumi vechile arme, am pregătit singur vestele antiglonţ şi am găsit specialişti care putea să mă ajute. La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele batalionul Wagner. Sunt mândru că am putut să le apăr dreptul de proteja interesele ţării lor, a spus Evgheni Prigojin.

Cunoscut drept bucătarul lui Putin, date fiind contractele de catering între firma sa şi Kremlin, Prigojin a fost sancţionat de Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru rolul său în grupul Wagner.

Tot el ar fi creat și un grup de troli, acuzat de Washington că a încercat să influenţeze alegerile din SUA



SUA şi UE îl mai acuză pe Prigojin de finanţarea unui grup de troli, cunoscut drept Internet Research Agency şi acuzat de Washington că a încercat să influenţeze alegerile din SUA.

Anterior, Evgheni Prigojin a dat în judecată website-urile de ştiri Bellingcat şi Meduza şi postul de radio Ecoul Moscovei pentru că au relatat despre legăturile sale cu grupul Wagner. Acesta din urmă este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană. Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

Asasini la comandă. Nouă moldoveni, membri ai trupelor Wagner, organizație cu mii de membri. Suma pentru care au fost de acord să ucidă

Rise Moldova a publicat o investigație despre trupele paramilitare ruse Wagner, despre care se spune că reprezintă, de fapt, armata secretă a lui Vladimir Putin. Jurnaliștii au descoperit că 4.184 de mercenari Wagner au fost identificați de Centrul de securitate și cooperare (CSCU) și Serviciul de Securitate (SBU) din Ucraina.

Bărbații ar fi fost recrutați în mare parte din Europa de Est și ar fi originari din 15 țări, inclusiv din Republica Moldova. Lista ar prezintă nume, numerele speciale de identificare ale membrilor, numele lor de cod, precum și numele unității, dar și pozițiile de luptă ale unora. Mercenarii erau racolați în Wagner pentru a ucide la comandă. Aceștia ar fi primit salarii care pornesc de la 1.000 de euro, bani pentru care și-ar fi lăsat în spate familiile și prietenii, iar unii nu s-au mai reîntors niciodată.

Cinci dintre moldovenii menționate de Rise Moldova ar fi în prezent subiect de investigații ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în timp ce patru au murit pe fronturile de război. Astfel potrivit investigației, Vladislav Apostol a fost rănit în urma atacului SUA în Siria, din 7 februarie. Bărbatul a decedat la o lună din cauza rănilor. Avea 30 de ani. La 7 februarie 2018, a murit și Radu Donciu, un bărbat de 43 de ani din Chișinău. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel