Daphne Sheldrick, pionieră a protecţiei mediului, cunoscută pentru dezvoltarea unei metode ce a permis creşterea a sute de elefanţi rămaşi orfani în Kenya şi alte zone ale lumii, a decedat joi la vârsta de 83 de ani, conform unui anunţ făcut vineri de familia sa, citat de AFP.
Daphne a murit în seara zilei de 12 aprilie, după o îndelungată luptă cu cancerul de sân, o luptă pe care în cele din urmă a pierdut-o, a indicat fiica sa, Angela Sheldrick, într-un comunicat publicat pe site-ul fundaţiei David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT), înfiinţată de ea în Nairobi, în 1977, după moartea soţului său. Moştenirea sa este incomensurabilă, iar moartea ei va avea un impact major datorită inegalabilului succes pe care l-a avut în ceea ce priveşte conservarea naturii din Kenya, a adăugat fiica ei.
Născută în Kenya în 1934, Daphne Sheldrick a lucrat timp de 30 de ani în domeniul protecţiei mediului alături de soţul său, David Sheldrick, fondatorul Parcului Naţional Tsavo. După decesul soţului ei, a fondat DSWT, fundaţie cunoscută pentru contribuţia sa la protejarea naturii, dar şi pentru orfelinatul de elefanţi unde mii de turişti vin în fiecare an pentru a vedea pui hrăniţi cu biberonul şi care se joacă în noroi.
A crescut cu succes elefanţi şi rinoceri
Daphne a fost prima persoană care a crescut cu succes elefanţi şi rinoceri nou-născuţi, încă dependenţi de laptele matern, a amintit Angela Sheldrick potrivit căreia metoda dezvoltată de Daphne a permis salvarea a 230 de elefanţi orfani din Kenya şi a multor altora din Africa şi India.
După 28 de ani de cercetări, Daphne Sheldrick - decorată în 2001 de Guvernul kenyan şi în 2006 de Regina Elisabeta a II-a - a reuşit să creeze laptele matern fără de care puii cu vârsta sub doi ani nu pot supravieţui. Însă, laptele nu a fost decât un fragment al soluţiei găsită de ea pentru salvarea micilor elefanţi, de multe ori traumatizaţi de moartea părinţilor lor, ucişi pentru fildeş sau în timpul secetelor - spre exemplu, îngrijitorii dorm uneori împreună cu elefanţii pentru a-i linişti. 'Copilul este fragil, trebuie să te gândeşti la elefanţi ca la oameni, a declarat Daphne Sheldrick într-un interviu acordat AFP în 2004.
Numeroase documentare
Când puii împlinesc vârsta de doi ani părăsesc orfelinatul din Nairobi şi sunt introduşi în parcul Tsavo unde încearcă să se integreze într-un grup de elefanţi, proces ce poate fi uneori foarte îndelungat. Activitatea mamei elefanţilor orfani, care a scris mai multe cărţi, a fost imortalizată în numeroase documentare.
Daphne a trăit alături de elefanţi şi a învăţat să citească în inimile lor, în acelaşi mod în care ei citesc în ale noastre. Ea a înţeles fragilitatea lor, inteligenţa lor, capacitatea lor de a iubi, de a plânge, de a vindeca, de a se susţine reciproc, şi a împărtăşit lumii aceste lecţii, se arată într-un mesaj publicat în semn de omagiu de DSWT.
[citeste si]
Pe continentul african trăiesc peste 415.000 de elefanţi, cu 111.000 mai puţini faţă de ultimul deceniu, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Iar în fiecare an 30.000 de elefanţi sunt ucişi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu