95% dintre pensionari vor primi ajutor de la stat pentru plata facturilor. 4.000 de lei în luna ianuarie

Foto: Freepik
Foto: Freepik

De acest ajutor financiar pentru plata facturilor ar putea beneficia, în luna ianuarie 2023, 4,4 milioane de pensionari, mai exact cei ale căror pensii nu ajung la 4000 de lei.

Propunerea de ajutor financiar pentru plata facturilor acordat pensionarilor a venit din partea PSD, iar suma de 4.000 de lei se referă la pensie plus un ajutor one-off. Şi la începutul anului 2022 s-a acordat un astfel de ajutor, dar de el au beneficiat doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei, aşa încât, după primirea suplimentului, venitul total nu trebuia să depășească 2.200 de lei. În prezent, în România există 4.603.433, iar 4.405.563 dintre aceştia au pensia mai mică de 4.000 de lei.

De data aceasta, însă, vor fi mult mai mulți beneficiari, mai exact toţi pensionarii care au pensie mai mică de 4.000 de lei. Procentul de majorare nu va fi, însă, acelaşi pentru toţi pensionarii, a atras atenţia Ministrul Marius Budăi. Vârstnicii cu o pensie de 2.500 de lei ar putea primi în luna ianuarie în plus 1500 de lei, iar cei cu o pensie de 1.900 de lei ar urma să primească un ajutor de 2100 de lei, astfel că totalul va ajunge, în ambele cazuri, la 4000 de lei. „Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent. Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe nimeni la marginea societății”, a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi, potrivit România TV.

Alte majorări pe care românii le vor primi începând din ianuarie 2023

Începând din ianuarie 2023, românii vor beneficia de mai multe majorări, după cum urmează:

– Alocaţiile: creştere 5,1%

– Pensiile: 15% creştere fără ajutor sau 11,92% creştere plus ajutor = 4.000 lei.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit în repetate rânduri despre o majorare diferenţiată a pensiilor, de anul viitor, avansând ideea alocării unei ”anvelope” de 15% pentru majorarea bugetului pensiilor, concomitent cu majorarea diferenţiată a veniturilor pensionarilor.

„Stabilim împreună o anvelopă, respectiv de 15% efortul bugetar, care reprezintă 15 miliarde de lei, şi în această anvelopă venim şi mărim diferenţiat, în funcţie de venituri. Mi se pare foarte corect, pentru că în momente de criză, în momente speciale, nu putem să rămânem captivi ai unui şanţ sau unui cerc restrâns şi să avem aceeaşi abordare”, a afirmat liderul social-democrat.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu crede că mărirea punctului de pensie cu un procent fix pentru toți pensionarii  „nu este corect”,  deoarece, în acest caz, un pensionar a cărui pensie este de 1500 de lei va primi 200 de lei în plus și cel cu 18.000 va lua, după majorare, cu 2700 de lei în plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel