9 Mai. Tăriceanu, apel către români: Cu asta trebuie să începem

Călin Popescu Tăriceanu transmite un mesaj cu ocazia zilei de 9 Mai. 

"În urmă cu 70 ani, prin declarația Schuman, Uniunea țărilor Europei se inventa pentru ca să poată depăși urmele războiului. Astăzi, Uniunea trebuie să se reinventeze, nu doar pentru a depăși pandemia de coronavirus, dar și pentru a depăși criza migranților, BREXIT-ul sau a reduce deficitul de democrație în luarea deciziilor importante.

Uniunea Europeană trebuie să redevină cea în care în care toți am crezut, încă înainte ca România să devină membru: Europa solidară, Europa care nu lăsa niciun stat în urmă. Și spun asta ca unul care și-a pus semnătura, într-o veche abație, pe documentul care ne consfințea dreptul de a face parte din această construcție politică.

Am ajuns aici și pentru că orice critică a felului în care Uniunea este administrată este tratată ca o crimă de „lez majestate”, și oricine ridică semne de întrebare este pus la colț și tratat de dușman al Uniunii. Uniunea trebuie să redevină democrată și solidară, dacă vrea să continue. Clauza de solidaritate nu este doar cerneală pe hârtie", a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

"CLAUZA DE SOLIDARITATE"


"Articolul 222 (1) Uniunea și statele sale membre acționează în comun, în spiritul solidaritățîi, în cazul în care un stat membru face obiectul unui atac terorist, ori al unei catastrofe naturale sau provocate de om.

Sigur că o criză europeană este altceva decât o criză într-o singură țară, iar într-o criză generalizată solidaritatea devine o problemă complicată. Dar crizele nu se vor sfârși prin dispariția coronavirusului, deci trebuie să ne adaptăm. Este rândul nostru, al celor mai nou veniți în Uniune, să păstrăm entuziasmul față de ea și să-i împingem de la spate pe cei care par că au obosit. Este rândul nostru să arătăm italienilor că egoismul nu este cea ce caracterizează Uniunea Noastră.

Și de aceea cred că, de acum, Uniunea trebuie să-și învețe lecția și trebuie să se reinventeze, uitând izolarea statală.

Pentru noi, românii, 9 mai este întâi sărbătoarea declarării independenței acestei națiuni, prin ruperea legăturilor în care era ținută. Pentru noi, națiunile europene, acest 9 mai ar trebui să însemne reamintirea adevăratelor legături, care sunt principiile Uniunii. Să începem cu reamintirea solidarității. Pentru ca virusul să nu omoare și ideile mărețe", transmite liderul ALDE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel