5000 de francezi nu pot vota în turul II al alegerilor prezidenţiale. NU AU VOIE să iasă din casă

Le Pen și Macron
Le Pen și Macron

Mii de cetăţeni francezi nu îşi pot exercita dreptul la vot în turul II al alegerilor prezidenţiale. 

Este vorba despre francezii din Shanghai, China, care sunt carantinaţi alături de întreaga populaţie a oraşului. 

„Condițiile locale rămân, din păcate, neschimbate de la prima rundă”, scrie ambasada Franței în China pe site-ul său. „După ce Consiliul Constituțional a fost sesizat pentru aviz, s-a decis, în aceste circumstanțe excepționale, să nu se deschidă secțiile de votare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale".

Emma Chateauneuf, care lucrează pentru o agenție de design și locuiește în oraș de opt ani, se simte nemulțumită că nu-și poată îndeplini datoria civică, un gest care ar fi legat-o de țara sa de origine.

„Votul este foarte important pentru toți francezii, mai ales atunci când ești în străinătate, mai ales în acest moment”, a declarat ea pentru AFP. „Suntem deja destul de departe atunci când suntem în China, cu atât mai mult cu cât suntem blocați și zborurile sunt anulate. Este greu când ni se ia dreptul la vot.”

Unii alegători „nu înțeleg de ce nu ar putea fi organizat un vot electronic sau prin corespondență”, spune Guillaume Rué de Bernadac, vicepreședintele din Shanghai al Uniunii francezilor din străinătate, scrie G4Media.

Prezenţa la vot în Franţa la ora 12:00, sub cea din 2017

În Franţa, până la prânz, au ieşit la vot mai puţini francezi decât în 2017, când tot Emmanuel Macron şi Marine Le Pen s-au înfruntat în turul II.

Prezența la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale franceze de duminică era de 26,41% până la ora 12.00 (1000 GMT), arată datele Ministerului de Interne, citate de Reuters.

Cifra de participare a fost mai mică decât la aceeași oră în 2017, când a fost de 28,23%, dar mai mare decât în primul tur din 2022, în urmă cu două săptămâni, când a fost de 25,48% până la prânz.

Analiștii spun că o prezență scăzută la vot adaugă o notă de incertitudine pentru rezultatul final.

Votul a început la ora 8.00 și se va încheia la ora 20.00, când sunt așteptate primele estimări ale rezultatelor, scrie Mediafax. CITEŞTE MAI MULTE PE ACEST SUBIECT AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel