Prezenţa la vot în Franţa la ora 12:00, sub cea din 2017

Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels
Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels

În Franţa, până la prânz, au ieşit la vot mai puţini francezi decât în 2017, când tot Emmanuel Macron şi Marine Le Pen s-au înfruntat în turul II.

Prezența la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale franceze de duminică era de 26,41% până la ora 12.00 (1000 GMT), arată datele Ministerului de Interne, citate de Reuters.

Cifra de participare a fost mai mică decât la aceeași oră în 2017, când a fost de 28,23%, dar mai mare decât în primul tur din 2022, în urmă cu două săptămâni, când a fost de 25,48% până la prânz.

Analiștii spun că o prezență scăzută la vot adaugă o notă de incertitudine pentru rezultatul final.

Votul a început la ora 8.00 și se va încheia la ora 20.00, când sunt așteptate primele estimări ale rezultatelor, scrie Mediafax.

Strategia lui Macron pentru a o învinge pe Marine Le Pen. Discursul prin care vrea să atragă voturi

"Următorul meu prim-ministru va fi direct responsabil de planificarea ecologică", le-a declarat Macron susţinătorilor sâmbătă în oraşul Marsilia (sud), în timpul unei apariţii de campanie.

Numind criza climatică "bătălia secolului", care afectează toate domeniile vieţii şi politicii, Macron a prezentat perspectiva ca Franţa să devină o "mare naţiune a ecologiei".

Macron şi-a acuzat de asemenea concurenta de extremă dreapta Marine Le Pen că este sceptică la schimbările climatice, spunând că va irosi banii contribuabililor dezmembrând turbinele eoliene.

Al doilea tur dintre Macron şi Le Pen, care are loc pe 24 aprilie, va fi un "referendum pentru sau împotriva ecologiei", a declarat preşedintele francez, promiţând că odată cu el la Elysee pentru un al doilea mandat, vor fi noi parcuri eoliene offshore, mai multă energie solară, mai mulţi copaci plantaţi şi posibil chiar o nouă "sărbătoare a naturii" ce va avea loc în mai.

Atât Macron, cât şi Le Pen trebuie să atragă alegătorii situaţi departe de loialitatea lor tradiţională de partid pentru a câştiga în turul doi. Alegătorii mai tineri probabil să fi votat pentru politicianul veteran de stânga Jean-Luc Melenchon în primul tur, deşi mulţi pur şi simplu s-au abţinut.

Tocmai pe aceşti alegători vrea să-i atragă Macron în a doua fază a campaniei sale concentrându-se pe probleme precum justiţia socială şi protecţia mediului, afirmă observatorii, relatează Agepres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel