Ziua Regelui, 10 mai, interzisă de două ori. De ce spune istoricul Neagu Djuvara că ar trebui să fie Ziua Națională a României

Roxana Neagu / 01 dec 2014 / 10:49 Salveaza PDF Comentarii
Regele Mihai
Regele Mihai

Ziua de 10 mai a fost zi națională a României până la venirea comuniștilor la putere. Dictatura a șters-o din memoria colectivă. La fel, și democrația. În timpul comunismului, ziua de 10 mai lipsea și din manualele școlare. Independența se invoca doar în discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit în 9 mai. Democrația a stabilit Ziua Națională a României în 1 decembrie. "S-au temut", spune istoricul Neagu Djuvara. 

Băsescu, primire tristă la parada de 1 Decembrie. Mesajul lui R. Tudor

"Nu este sănătos într-o țară normală, democratică, să schimbi o dată stabilită acum 75 de ani, când am devenit independeniți. Că în definitiv, sărbătoarea națională care s-a făcut la 10 mai, nu avea decât întâmplător legătură cu familia regală. A fost o declarație de independență la 10 mai 1877, în seara de 9 mai făcută de ministrul de Externe de atunci, Kogălniceanu, dar Parlamentul a doua zi, asta e data oficială, a votat această independență față de statul turcesc, față de Constantinopol. Data de 10 mai este adevărata dată când România a intrat în concertul european. Că se nemerea ca tot într-un 10 mai, cu 11 ani înainte, să fi venit prințul Carol de Hohenzollern, care va deveni domn al Țării Românești și, pe urmă, rege al României, e o coincidență. Dar deputații din 1991 s-au temut de aceată dată de 10 mai ca și când ar fi o dată care amintește de regalitate. E o coincidență. E data când a fost declarată România independentă și membru al comunității de state libere în Europa, eu, după părerea mea, e data care trebuie respectată. Mai adaug alte argumente. În mintea românului, la 1 decembrie se creează România Mare. Nu-i adevărat. 1 decembrie e data când două provincii- Transilvania și Banatul- emit dorința de a fi legate de Regatul României. Cu doua zile înainte, Bucovina făcuse același gest. Cu șapte luni înainte, Basarabia făcuse. Prin urmare, crearea oficială a României Mari este 24 decembrie, decretul pe care-l ia Regele Ferdinand ca să accepte aceste dorințe de a fi unite micii Românii. 1 decembrie nu este o dată care să reprezinte ceva, după părerea mea, valabil", spunea istoricul Neagu Djuvara, în urmă cu doi ani, la TVR 1. 

 "Mai este un argument. Sărbătorile naționale e bine să fie făcute într-un moment când trebuie să se danseze în stradă. La 1 decembrie, mai întâi nenorociții de ostași pe care-i aduci de la patru dimineața stau cu orele în picioare îngheață, iar cei care vin să facă discursuri, le vezi aburi cum ies din gură. Nu e potrivit, e cuminte să faci o sărbătoare națională când lumea se poate bucura. Luna mai e cea mai frumoasă din calendarul nostru. E cea mai frumoasă. Acest 10 mai are toate calitățile, e și adevărul că este data când s-a declarat independența României și ar fi bine să se respecte și este și data când e cel mai plăcut. Eu sunt de părere că ar trebui revenit la 10 mai", a mai spus istoricul. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27