Ziua Națională. Prima statuie a Reginei Maria în București, inaugurată în Sectorul 5

Pentru prima dată în 100 de ani, Bucureștiul are în patrimoniul cultural – artistic un monument care o reprezintă pe Regina Maria a României, ctitor al marii Uniri de la 1918. 

Edificată la inițiativa Primarului Daniel Florea, statuia care evocă personalitatea Reginei – mamă, emblematică pentru istoria neamului nostru este amplasată în imediata apropiere a Palatului Parlamentului, nu departe de Podul Izvor și a fost inaugurată chiar de Ziua Națională, în cadrul unui eveniment solemn, de înaltă ținută spirituală.

Ceremonia dezvelirii a debutat la ora 14:00 cu Intonarea Imnului Național, moment artistic susținut de Ana Stavri și Fanfara Electrecord. A urmat sfințirea monumentului de către un sobor de preoți, fiind rostite cuvântări de către Petru Gurău – Președintele asociației "Cultul Eroilor", filiala București și evocate fragmente sugestive din ultima scrisoare a Reginei Maria, prin aportul Trupei de Teatru a Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache" al Sectorului 5.

Cu o înălțime de 2 metri, așezată pe soclul din piatră cântărind 6 tone și modelată din 500 de kg de bronz, în registru realist, de sculptorul Anton Rațiu, statuia punctează în cotidian sobrietatea, eleganţa şi măreţia Reginei Maria.

„Am făcut ceea ce trebuia făcut: am adus-o pe Regina Maria înapoi acasă. Este Regina-mamă a tuturor românilor și testamentul de credință și de dragoste pe care l-a lăsat românilor trebuie respectat, onorat și iubit. Este probabil, cel mai important mesaj pe care ni l-a lăsat și merită din toată inima să o iubim de-a pururi. Cel mai important lucru pe lume este ceea ce lăsăm după noi și ce sentimente reușim să insuflăm copiilor noștri și generațiilor următoare. Regina Maria a lăsat 100 de ani de iubire pentru țară și pentru oameni și sper ca împreună, fiecare dintre noi, să lase aceste principii și aceste valori moștenire!," a declarat Daniel Florea, Primarul Sectorului 5.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel