EXCLUSIV  Ziua Naţională a Portului Tradiţional, marcată la Cernăuți într-un mod spectaculos - FOTO

Ziua Naţională a Portului Tradiţional, marcată la Cernăuți într-un mod spectaculos - FOTO
Ziua Naţională a Portului Tradiţional, marcată la Cernăuți într-un mod spectaculos - FOTO

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România s-a sărbătorit în cea de-a doua duminică din luna mai, respectiv la 13 mai 2018.

Respinsă de către Senat în decembrie 2014, propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor, ca for decizional, la 22 aprilie 2015. Legea 102/2015 privind instituirea acestei zile, publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 2015, prevede ca această zi să prilejuiască organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, prin care să "se evidenţieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone".

(w670)

Pentru marcarea acestei zile, în anul 2018, mii de oameni din întreg Cernăuțiul dar şi din alte zone ale Ucrainei s-au adunat la Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, pentru a participa la cea mai mare paradă a portului tradiţional românesc. Manifestările au debutat cu parada costumului popular românesc, ploaia nereușind să fie un impediment în desfășurarea activităților.

(w670)

La evenimentul de la Cernăuți, pe lângă simpli cetăţeni, au fost prezente şi ansambluri folclorice din satele românești, care au îmbrățișat cu bucurie manifestația.

Astfel, s-a reușit promovarea peste hotare a valorilor tradiționale care ne definesc identitatea și cultura, precum și a oamenilor săi minunați. Totodată, în cadrul acestui eveniment a fost semnat un protocol de colaborare între Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți și Centrul Cultural al Primăriei Sector 1.

(w670)

(w670)

(w670)

FOTO DC NEWS

Maria Grapini, inițiativă

„În momentul în care am propus o Zi Națională a Costumului Popular din România m-am gândit la un singur lucru: avem cu ce ne mândri! Trebuie să ne arătăm valorile, să ne păstrăm tradițiile, sunt baza noastră, stâlpul nostru, ca români! Știți foarte bine că mă lupt pentru România, și aici, și în Parlamentul European, e misiunea mea pe viață! Transmit românilor de pretutindeni un La mulți ani din suflet, de ziua noastră! În Anul Centenarului, portul românesc trebuie sărbătorit cu mândrie!", declarase Maria Grapini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel