EXCLUSIV  Ziua Națională, 23 August. Marius Marinescu, despre ultima defilare din regimul Ceaușescu

23-august-1967
23-august-1967

Senatorul Marius Marinescu a povestit, pentru DC News, cum se s-a desfășurat parada de 23 august la care a participat și Nicolae Ceaușescu, eveniment pe care l-a organizat în urmă cu 29 de ani, în calitate de director în Primăria Capitalei.  

Ziua de 23 August, sărbătoarea a Zilei Naționale a României între 1948 și 1989, era pentru regimul comunist din România o bună ocazie pentru a organiza manifestări fastuoase în Capitală și în alte orașe ale țării. Era un eveniment de la care Nicolae Ceaușescu era nelipsit. Marius Marinescu și-a reamintit cum s-a desfășurat ultima paradă de pe 23 august 1989, mai ales că era organizator al evementului.

"În acea perioadă eram director în Primăria Capitalei și mă ocupam de organizarea paradei dedicată zilei de 23 august. Ultima defilare de ziua națională pe 23 august la care a participat Ceaușescu s-a desfășurat acum 29 de ani. Aceasta a avut loc pe Stirbei Vodă iar tribunele au fost amplasate pe muzeul de istorie, astăzi Casa Radio. Sărbătoarea de la 23 august însemna și o oportunitate de propagandă a Partidului Comunist Român, pe de o parte și un moment de promovare a cultului personalității tovarășului Nicolae Ceaușescu", a povestit senatorul. 

Era diferit de ce se întâmplă acum

Marinescu a apreciat că era o mare diferență între ceea ce se făcea și ceea ce se face acum de Ziua Națională. "Era în primul rând o demonstrație de forță a armatei. După ce defila armata, veneau gărzile patriotice, apoi Ministerul de Interne, după aceștia urmau pionierii, apoi uteciștii, studenții, artiștii care aduceau ode conducătorului iubit și partidului, apoi apăreau sportivii în care alegorice și mimau diferite sporturi, apoi treceau grupurile folclorice, după aceea muncitorii din fabrici. Primii muncitori care treceau erau cei de la uzina 23 August pentru că Ceaușescu era deputat din partea muncitorilor uzenei. Apoi treceau mincitorii altor întreprinderi. Apoi treceau carele alegorice cu produse ale agricultorilor, oamenii de ordine și în final trecea fanfara militară", își amintește Marinescu.

Cine erau invitații

Marinescu ne-a spus că gazda manifestării era primarul Capitalei, Barbu Petrecu, iar ministrul apărării Vasile Milea prezenta onorul lui Ceaușescu. "Existau trei tribune. În tribuna principală stăteau Ceaușescu și soția, dar și membrii Comitetului Politic Executiv. Dintre cei care erau atunci alături de Ceaușescu mai trăiesc Nelu Ceaușescu, fratele mai mic al fostului președinte care fusese și ministru al agriculturii, dar și Ion Avram care era ministrul construcțiilor de mașini industriale.  Era și o tribună unde veneau toți ambasadorii și membri ai corpurilor diplomatice Pe 22 august se dădea o recepție cu diplomații, dar și la Romexpo în pavilonul central unde veneau 5000 de reprezentați ai PCR. În 1989, recepția s-a ținut la Palatul Victoria în sala de marmură cu 800 de invitați", a adăugat senatorul.     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel