Urmărește emisiunea live


Ziua în care Regele Mihai a schimbat soarta României. Amintiri din 23 august, după 1944

23 august
23 august

23 august 1944 a fost momentul în care România a întors armele și s-a alăturat Națiunilor Unite împotriva puterilor Axei. Regele Mihai și-a dat acordul pentru a-l înlătura pe mareșalul Antonescu dacă refuză armistițiul cu Națiunile Unite, ceea ce s-a și întâmplat. Regele Mihai l-a destituit și l-a arestat. De atunci până în 1990 a fost sărbătorită ziua de 23 august ca Ziua Națională a României. 

Iată ce scrie Dan Ciachir în "Când moare o epocă" despre ziua de 23 august: 

"La începutul lui august, Bucureştiul se golea. Oraşul părea amorţit. Erau puţini trecători pe străzi, puţini clienţi în restaurante şi în grădinile de vară. Pe 23 avea loc defilarea. Demonstranţii erau adunaţi dis-de-dimineaţă, apoi se încolonau şi porneau la drum, dirijaţi şi admonestaţi prin megafoane de instructori aşezaţi la înălţime, pe platformele carelor alegorice: „Mai sus lozinc’aia cu cincinalu’! Aşa! Ridicaţi-o şi p’aia cu lupta pentru pace! Bun! Alo!... Matale cu potretu’ cu tov Apostol! Ţine-l, dom’le, vertical, că nu umbli cu prapurele după dric!...“.

Bucuria celor scoşi la defilare şi a celor rămaşi acasă în ziua aceea nelucrătoare erau crenvurştii. În dreptul restaurantelor şi al bufetelor de pe traseul manifestanţilor se scoteau mese cu oale înalte de inox unde sute de crenvurşti înotau în apă fierbinte, pescuiţi cu cleşti lungi de metal de chelneri îmbrăcaţi în alb din cap până-n picioare şi de bucătari cu scufii şi culioane albe de mărimea unui calpac. Aşezaţi pe dreptunghiuri de carton ondulat, după cântărire, crenvurştii le erau înmânaţi clienţilor cu feliile de pâine cerute şi cu nelipsitul boţ de muştar". 

Vă invităm să scrieți în rubrica de comentarii ce vă amintiți cu privire la ziua de 23 august dinainte de 1990. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel