Ziua Constituţiei României: Iordache: Constituţia este un organism viu

Constituţia este un organism viu, care oglindeşte permanent spiritul naţiunii, un organism viu într-o continuă evoluţie, a declarat vineri vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

'Astăzi sărbătorim momentul care a reflectat schimbarea de paradigmă în mentalul colectiv al poporului român şi care a marcat despărţirea definitivă de trecut, punând bazele unui nou model social. (...) Noul fundament al societăţii, Constituţia din 1991, inspirată de modele şi valori europene, a reprezentat nu doar ruperea de trecut, ci şi pregătirea României pentru secolul 21. Principiile care au dus la redefinirea statului român şi au creat oportunitatea dezvoltării noastre şi a integrării în structurile euro-atlantice sunt şi astăzi la fel de vii pentru că, în esenţă, Constituţia este un organism viu care oglindeşte permanent spiritul naţiunii, dar, după cum ştim, orice este viu se află într-o continuă evoluţie, lentă sau bruscă, dar certă', a spus Iordache, la un eveniment organizat de Curtea Constituţională cu prilejul Zilei Constituţiei României.

Potrivit acestuia, Constituţia este un instrument în consolidarea democraţiei şi realizarea domniei legii, iar responsabilitatea pentru păstrarea integrităţii sale morale aparţine tuturor cetăţenilor, dar cu precădere celor care sunt mai aproape de spiritul ei.

'Constituţia este a noastră, a tuturor, ea este garantul unor principii care sunt ale naţiunii, ea nu ar putea exista fără voinţa unui întreg popor care să emane acele principii care le dă forţă. Nimeni nu poate confisca sau altera principiile care stau la baza construcţiei noastre sociale. Din acest motiv este înţelept să folosim toate resorturile instituţionale şi civile pentru a înţelege Constituţia ca o radiografie a naţiunii, a principiilor care stau la baza ei şi a aspiraţiilor sale de viitor', a încheiat Iordache.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel