Zile libere 2022, calendar: în ce zile vor pica sărbătorile legale în 2022. Câte mini-vacanțe vor avea salariații în România

Zile libere 2022/pixabay foto
Zile libere 2022/pixabay foto

Anul 2022 va avea 15 zile libere legale, nelucrătoare, din care mare parte vor pica în timpul săptămânii.

Nu mai puțin de nouă zile libere legale vor avea românii în anul 2022, în cursul săptămânii. Astfel, ei se vor bucura fie de mini-vacanțe, fie de venituri suplimentare, căci, conform legii, dacă angajatorul nu vă oferă ziua liberă legală, pentru că nu poate opri activitatea, trebuie să ofere compensații. 

Avem 15 sărbători în Codul Muncii, zile libere legale în care salariații au dreptul să stea acasă. 

Zilele libere legale în anul 2022 vor pica în felul următor:

Anul Nou: 1 și 2 ianuarie 2022 - sâmbătă și duminică

Ziua Unirii Principatelor Române: 24 ianuarie - luni

Vinerea Mare: 22 aprilie - vineri

Paștele: 24 și 25 aprilie- duminică și luni

Ziua Muncii: 1 mai - duminică

Ziua Copilului: 1 iunie - miercuri

Rusaliile: 12 și 13 iunie - duminică și luni

Adormirea Maicii Domnului: 15 august - luni

Sfântul Andrei: 30 noiembrie - miercuri

Ziua Națională: 1 decembrie - joi

Crăciunul: 25 și 26 decembrie - duminică și luni.

Zilele libere legale care sunt legate de sărbătorile religioase sunt acordate diferit în funcție de cultele creștine, dar și în funcție de cultele religioase legale, în afară de cele creștine. Salariații care primesc zile libere legale, conform legii de mai sus, dublate de zilele libere conform religiei, vor fi recuperate de salariați ulterior. Astfel, cei care primesc zile libere legale în plus sunt obligați să le recupereze. 

Guvernul ar fi obligat și să stabilească ce punți ar urma să primească românii în 2022. Termenul limită ar fi, conform avocatnet.ro, de 15 ianuarie 2022, însă, experiența, chiar recentă, ne-a arătat că aceste decizii se iau cu doar câteva zile înainte. 

Prea multe sau prea puține zile libere

Bogdan Hossu, preşedintele Sindicatului Cartel Alfa, a vorbit despre aspectul zilelor libere, în interviul acordat DCNews. 

”Sunt două aspecte. Primul, dacă o luăm statistic suntem sub media europeană a zilelor libere. Ca să fie clar! Sunt ţări care au mai multe zile libere decât România, sunt mai bogate în zile libere. Al doilea lucru, aceste punţi care se fac cu zilele libere legale, din punctul nostru de vedere, sunt aberante în modul în care sunt acordate. În sensul în care sunt stabilite cu 3-4 zile înainte, sunt în sectorul bugetar cu obligativitate de recuperare, iar cum s-a întâmplat acum în decembrie perioada de recuperare e foarte scurtă, deci probabil recuperarea va fi mai puţin eficientă şi reală ca atare. Lucrătorul, neştiind că are punte din timp, nu poate să îşi facă o planificare familială. Operatorii turistici care sunt interesaţi să scoată pachete cu o ofertă cât mai bună sunt blocaţi pentru că nu ştiu ce se întâmplă", a declarat Bogdan Hossu, la DCNewsTV. 

"Am discutat cu noul ministru al Turismului ca în ianuarie să se anunţe oficial pentru tot anul (n.r. când vor fi punţi pentru zilele libere legale)", a mai precizat liderul Cartel Alfa. Vezi aici mai mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel