Zi istorică: Hamas anunță de la Damasc reconcilierea cu Siria. Îngrijorări pentru Israel?

Oficialul Jihadului Islamic Palestinian Abdulaziz al-Minawi (L), membru al Biroului Politic Hamas Khalil Al-Hayya (C) și secretarul general al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei Talal Naji (R) susțin o conferință de presă la Damasc, Siria, 19
Oficialul Jihadului Islamic Palestinian Abdulaziz al-Minawi (L), membru al Biroului Politic Hamas Khalil Al-Hayya (C) și secretarul general al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei Talal Naji (R) susțin o conferință de presă la Damasc, Siria, 19 octombrie 2022.

Adjunctul șefului Hamas, Khalil Al-Hayya, anunță de la Damasc reconcilierea dintre mișcarea de rezistență și Siria.

Mișcarea palestiniană Hamas a declarat miercuri că a restabilit relațiile cu Guvernul sirian după ce o delegație în vizită a avut o ”întâlnire istorică” cu președintele Bashar al-Assad la Damasc, potrivit France 24.

Gruparea islamistă, care controlează Fâșia Gaza, a fost mult timp unul dintre cei mai apropiați aliați ai Siriei, în mare parte din cauza unei dușmănii comune față de Israel.

Dar a părăsit Siria în 2012, după ce a condamnat suprimarea brutală a protestelor de către guvernul Assad în martie 2011, care a declanșat coborârea țării în război civil.

”Este o zi glorioasă și importantă, în care ne întoarcem în Siria noastră dragă pentru a relua munca comună”, a declarat șeful Hamas pentru Relații Arabe, Khalil al-Hayya, reporterilor din Damasc.

”Acesta este un nou început pentru acțiunea comună palestiniană-siriană”, a spus el după întâlnirea cu Assad împreună cu alți reprezentanți ai facțiunilor palestiniene.

Hamas și Assad au convenit să ”treacă peste trecut și să privească spre viitor”, a adăugat al-Hayya.

Siria și Hamas împotriva Israelului?

Prin restabilirea legăturilor cu Damasc, Hamas își cimentează rolul în cadrul ”axei de rezistență” împotriva arhi-inamicului său Israel, susțin analiștii, o alianță dominată de Iran, care se extinde la mișcarea Hezbollah din Liban și rebelii huthi din Yemen.

Mișcarea Hamas oficializează o apropiere care este în desfășurare de ceva timp și vine pe fondul unor schimbări fundamentale în relațiile cu Orientul Mijlociu.

Întâlnirea de miercuri cu Assad ”este în concordanță cu apropierea mai largă dintre Hezbollah și Hamas, evidentă în Liban în ultimul an sau mai mult”, a declarat Maha Yahya, de la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu.

Al-Hayya a spus că există un consens între conducerea și susținătorii Hamas cu privire la reluarea legăturilor cu Siria -- o mișcare susținută și de sponsorii străini ai grupului palestinian.

Qatar și Turcia saluta reconcilierea dintre Hamas și Siria

”Toate statele pe care le-am notificat cu privire la decizia noastră au fost binevenite și au susținut mișcarea, inclusiv Qatar și Turcia, care ne-au încurajat să facem pasul”, a spus al-Hayya.

Turcia îi sprijină pe rebelii împotriva Guvernului de la Damasc în războiul civil din Siria, dar a semnalat în ultimul timp dorința de a se împăca.

Vizita de două zile a Hamas în Siria vine după ce gruparea islamistă a semnat săptămâna trecută un acord de reconciliere cu rivalul său palestinian Fatah la Alger, jurând că va organiza alegeri până în octombrie viitor, în încercarea de a soluționa o ruptură intra-palestiniană de 15 ani.

Analiştii spun că ultimele mişcări ale Hamas vin ca răspuns la normalizarea legăturilor cu Israelul în ultimii ani de către guvernele arabe -- Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Maroc.

Un lider Hamas a declarat pentru AFP că grupul, care avea sediul în capitala Siriei înainte de a părăsi țara, intenționează să-și redeschidă biroul din Damasc.

Dezghețul dintre Hamas și Damasc a fost intermediat de Teheran și Hezbollah, a declarat o sursă de rang înalt din Hamas.

Trecutul Hamas - Siria

În ultimul deceniu, oficialii sirieni au acuzat Hamas de trădare. Într-un discurs din 2013, Assad a acuzat grupurile palestiniene pe care nu le-a identificat că tratează țara ca pe un ”hotel” pe care îl părăsesc ”când condițiile sunt grele”, într-o referire subțire la Hamas.

Hamas își are originile în Frăția Musulmană transnațională, a cărei ramură siriană a fost una dintre facțiunile de conducere din opoziția armată după izbucnirea războiului civil din Siria. Oficialii Hamas au spus că au rupt legăturile cu Frăția în 2017.

Citește și:

Jihadul islamic confirmă armistițiul cu Israelul

Gruparea radicală Jihadul islamic palestinian a confirmat duminică încheierea unui armistiţiu cu Israelul cu medierea Egiptului, informează AFP.

"Cu puţin timp în urmă s-a găsit o formulă pentru anunţul egiptean privind un acord de încetare a focului, care se referă mai ales la angajamentul Egiptului de a lucra în favoarea eliberării a doi deţinuţi", a precizat într-un comunicat Mohammed Al-Hindi, liderul aripii politice a mişcării.

Cei doi sunt Bassem Saadi şi Khaled Awawdeh, arestarea primului, lunea trecută, în Cisiordania fiind la originea actualei escaladări a violenţelor.

Mai devreme duminică surse de securitate egiptene citate de Reuters şi AFP au indicat că Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza, pe fondul noii escaladări armate cu gruparea Jihadul Islamic

De la începutul operaţiunii, vineri, Israelul a asigurat că vizează strict poziţii ale Jihadului Islamic, raportând eliminarea mai multor combatanţi ai acestei grupări. Jihadul islamic a replicat cu tiruri de rachete.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel