Zi de FOC la Cotroceni. Cine va fi premierul desemnat de Iohannis. PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR, declaraţiile momentului

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, la data de 14 decembrie 2020, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, a anunţat, în 10 decembrie, Administraţia Prezidenţială.

Programul consultărilor este următorul: Partidul Social Democrat (PSD) - ora 11.00; Partidul Naţional Liberal (PNL) - ora 12.00; Alianţa USR-PLUS - ora 13.00; Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - ora 14.00; Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) - ora 15.00; Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament - ora 16.00.

Ce a declarat Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, duminică seara, că parlamentarii social-democraţi vor vota în Parlament fie un guvern minoritar PSD, cu premier Alexandru Rafila, fie un guvern de uniune naţională.

"Ne vom duce cu propunerea de premier domnul doctor Alexandru Rafila şi sperăm să intrăm în spiritul Constituţiei, iar preşedintele să îi dea mandat domnului Rafila să îşi creioneze majoritatea parlamentară. (...) Noi ne aflăm într-o criză sanitară şi într-o evidentă criză economică şi această obsesie de a face alegeri, fără să se ţină cont de priorităţile românilor, ne-a dus şi într-o criză politică. Depinde de preşedinte cât de mult vrea să adâncească această criză politică (...) Nu vom vota în Parlament decât premier Alexandru Rafila. Ori ne lasă şi votăm un guvern minoritar, cu premier Alexandru Rafila, ori facem un guvern de uniune naţională, cum cred că ar trebui şi cam asta a fost voinţa românilor, să împartă puterea", a afirmat Ciolacu, la postul Antena 3.

Cu ce nume de premier merge PNL

Delegaţia PNL pentru consultările care vor avea loc luni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, va fi compusă din liderul formaţiunii, Ludovic Orban, premierul propus, Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii Raluca Turcan şi Rareş Bogdan, a anunţat, duminică, biroul de presă al partidului.

De asemenea, conform informării menţionate, în delegaţia liberalilor se vor mai afla şi secretarul general al formaţiunii, deputatul Robert Sighiartău, precum şi liderul organizaţiei judeţene Prahova, Iulian Dumitrescu. Liberalii merg la Cotroceni cu propunerea ca premier al noului Guvern să fie actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, decizia fiind luată în cadrul unei şedinţe a Biroului Politic Naţional al formaţiunii, desfăşurată miercuri seara.

USR, critici la adresa PNL

Deputatul USR Tudor Pop susține că PNL vrea pozițiile cheie în guvern și legislativ. „A luat 25% la alegeri și are pretenții de partid cu 45%. Nu vom accepta ca PNL să aibă toate pozițiile de decizie, iar noi doar să executăm”, a spus partamentarul.

„Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun și nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figurație pe lângă Ludovic Orban. Și vom respecta acest mandat”, a scris duminică pe Facebook deputatul Tudor Pop.

Acesta susține că PNL vrea pozițiile cheie în guvern și legislativ, deși a obținut doar 25% la alegeri.

George Simion (AUR), declaraţie incendiară înainte de consultări

Copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) George Simion a declarat, duminică, în centrul Craiovei, la o întâlnire publică cu membri şi simpatizanţi ai partidului, că AUR va revoluţiona clasa politică românească şi nu va face alianţă sau coaliţie "nici cu stânga, nici cu dreapta". Simion le-a spus colegilor de partid că vor continua să ţină permanent legătura directă şi i-a îndemnat să închidă televizoarele, pentru că televiziunile au ignorat AUR pe toată perioada campaniei electorale.

"Acum ne sună televiziunile. Să ne mai lase, că în timpul campaniei ne ignorau. Avem contact direct între noi. Închideţi televizoarele mincinoase, avem Facebook-ul, avem legătură directă, revoluţionăm clasa politică românească. Am început cu câteva mizerii pe care le-am alungat din scena publică şi mergem mai departe. Şi cum am promis noi? Nu facem alianţă, nu facem coaliţie de guvernare cu nimeni, nici cu aşa-zisa stângă, nici cu aşa-zisa dreaptă. Noi suntem alianţă, suntem Alianţa pentru Unirea Românilor. Da, ne vedem, discutăm public, am discutat cu toţi din Parlament. Discutăm fără probleme în văzul lumii, nicio problemă, pentru că trebuie să ajungem să punem oameni valoroşi la conducerea ţării, dar nu intrăm în cârdăşii cu ei", a spus George Simion citat de Agerpres.

Ce a declarat liderul UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă dimineaţă, la începerea negocierilor pentru formarea unui nou guvern între formaţiunea pe care o conduce, PNL şi USR PLUS, că în primul rând e "nevoie de un program de guvernare care răspunde la aşteptările societăţii".

Discuţiile între reprezentanţii celor trei formaţiuni au început sâmbătă dimineaţa, după ora 9,00, pe trei paliere: program de guvernare, structura Guvernului şi structura majorităţii parlamentare, potrivit Agerpres.

"Peste puţin timp începem discuţiile pentru formarea unui nou guvern. În primul rând avem nevoie de un program de guvernare care răspunde la aşteptările societăţii. Punerea în aplicare al unui astfel de program presupune un guvern bine structurat şi un parlament cu o majoritate stabilă. Doar colaborarea de bună credinţă poate creşte nivelul de încredere. Noi vrem ca ţara noastră să ofere o şansă mai bună pentru fiecare om", a scris Kelemen Hunor, sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel