ZGOMOT PUTERNIC în Iași, ca o EXPLOZIE. Prof. de fizică: Un METEORIT ar fi căzut

Foto Silviu Gurlui
Foto Silviu Gurlui

Profesorul de fizică Silviu Gurlui a atras atenția că un nou fragment de meteorit ar fi ajuns în Iași, la aproape un an distanță față de cel care se dezintegra în vara anului 2019 deasupra Iașului. 

”Se pare că avem un nou fragment (de meteorit, etc) căzut în Iași! Vedeți imaginea alăturată! Cu un an în urmă deasupra Iașului un meteorit se dezintegra la mare înălțime și a produs un zgomot puternic pe o rază de cel puțin 80 Km. Astăzi, se pare că s-a întâmplă din nou!!!! La ora 13:15 la sud de Iași, s-a resimțit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari. În perimetrul satului Ipatele, com Ipatele, casele/clădirile nu ar fi vibrat atât de tare, dar de pe acoperișul unei case au fost recuperate bucăți de rocă "negricioase, una prezintă irizații argintii, friabile" - după cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme , cel care le-a recuperat. Urmează să le preiau și să le investighez. După primele informații, ar rezulta că a fost din nou un meteorit, direcția de cădere ar fi fost Scânteia-Ipatele-Țibănești-Tansa/Voinești. Rog populația să menționeze ora și locul de unde a fost perceput zgomotul că să reconstitui traiectoria și alte date de interes științific.” a scris prof. de fizică Silviu Gurlui, pe Facebook. 

Ulterior, profesorul de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a revenit cu următoarea precizare: ”Cele două corpuri se află la mine pentru analize specifice. Ciprian Ifteme mi-a spus că cele două corpuri au lovit violent acoperișul, au ricoșat apoi într-un copac aflat în imediată vecinătate, ele regăsindu-se apoi, lângă casă, pe sol. După zgomotul puternic de la impactul cu acoperișul a urmat zgomotul undei de șoc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde decalaj temporal între cele două evenimente. Menționez că zgomotul l-am putut recepționa de la Bacău. Eram pe câmp, la treabă (spațiu deschis). Zgomotul sesizat de mine a fost asemănător cu cel de anul trecut de pe 9 iulie. Zgomotul s-a resimțit în foarte multe localități învecinate, până la Iași (Cug). Că să descifrăm fenomenul și traiectoria eventualelor corpuri care au intrat în atmosferă, eventuale detalii cinetice, rog populația să trimită mai departe informații aici: locul și momentul de timp, ce a observat. După aparențe, pare un corp tip meteorit care s-a descompus în atmosfera și apoi fragmentele s-au răspândit spre localitatea Ipatele (Iași). În afară de cele două corpuri, deocamdată nu mai sunt găsite alte fragmente. Doar după analize fizico-chimice detalitate am putea să confirmăm originea și caracteristicile corpurilor.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel