Zelenski spune că Rusia ridică un zid "tot mai puternic, cu fiecare bombă". Apel către Germania în Bundestag

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a cerut Germaniei să dărâme zidul construit de Rusia în Europa, făcând aluzie la Zidul Berlinului. Declaraţiile au fost făcute într-un discurs susţinut în faţa Bundestag-ului, parlamentul german. 

"Lumea este alături de Ucraina, iar Germania vă susţine", a spus vicepreşedintele Bundestagului, Katrin Goering-Eckardt, înainte de a-i da cuvântul lui Zelenski. 

"Vladimir Putin, cu războiul său, a atacat deja pacea mondială. Preşedinte Zelenski, vă vedem. Ţara voastră a ales democraţia, iar de asta se teme Putin. Deja a eşuat!", a mai spus acesta. 

"Zidul rusesc e din ce în ce mai puternic, cu fiecare bombă care cade în Ucraina, cu fiecare decisie care nu se ia, în ciuda faptului că ne-aţi putea ajuta. Mereu am spus că Nord Stream 2 a fost o armă, şi tot ce am auzit a fost economie, economie, economie. Chiar şi acum ezitaţi să permiteţi accesul Ucrainei în Europa. E doar o altă piatră în acest zid. Cancelare Scholz, dărâmaţi acest zid. Arătaţi-ne capacitatea de lider a Germaniei, iar succesorii dvs vor fi mândri. Susţineţi Ucraina şi ajutaţi-ne să oprim războiul", a spus Zelenski, citat de ANSA.

Nu e prima dată când Zelenski face referire la Nord Stream 2 ca la o armă. În februarie, cu 10 zile înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei, preşedintele Zelenski i-a spus lui Scholz că "Rusia foloseşte Nord Stream 2 ca pe o armă geopolitică", conform france24.com.

Zelenski dă de pământ cu planul de pace propus de Rusia și-i pune condiții lui Putin

Kremlinul elaborase, miercuri seară, un acord în 15 puncte, în care insista, printre altele, ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei și independența Donbasului. Acordul a fost respins de Volodimir Zelenski, chiar dacă orașele ucrainene sunt distruse de forțele ruse și oameni nevinovați mor sub atacul rusesc. În adresarea către Congresul SUA de miercuri, Volodimir Zelenski le-a amintit americanilor când și ei au fost atacați din aer și le-a cerut să-l ajute să închidă spațiul aerian ucrainean, adică să fie declarat spațiul de deasupra Ucrainei ”no fly zone”. Între timp, în Ucraina sunt atacați civili, ultimul atacat fiind teatrul din Mariupol, unde erau adăpostiți copii. 

Într-un video recent distribuit, citat de presa britanică, Zelenski a anunțat că negocierile pentru pacea din Ucraina continuă. El a afirmat, apăsat: ”Prioritățile mele la discuții sunt absolut clare: sfârșitul războiului, garanții de securitate, suveranitate, restabilirea integrității teritoriale, garanții reale pentru țara noastră, protecție reală a țării noastre.”

Președintele Ucrainei a mai afirmat că țara sa a primit ”un suport puternic de la prietenii noștri americani”. ”Sunt recunoscător președintelui Biden pentru asta” a continuat Volodimir Zelenski. El și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul primit de la statele democrate, dar avertizează că războiul nu se oprește. ”Economia Rusiei este capabilă să hrănească mașinăria de război” afirmă el. Președintele ucrainean cere și mai mult suport pentru Ucraina, printre care sisteme defensive aeriene, muniție, arme letale.  CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel