Zelenski: Soarta regiunii Donbas stă în bătălia de la Severodoneţk

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Viitorul Donbas e scris de ce se-ntâmplă în Severodoneţk.

Bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei, a apreciat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters conform unei înregistrări video difuzate miercuri. "Este o bătălie foarte brutală, foarte dură, poate una din cele mai grele din tot războiul", a spus liderul de la Kiev. Forţele ruse distrug oraşul în cadrul unei ofensive pentru controlul întregului Donbas, din care o treime era controlată de secesioniştii pro-ruşi încă dinainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie. Rusia nu a reuşit să ocupe Kievul, iar acum Kremlinul susţine că urmăreşte "eliberarea" întregii regiuni industrializate din est. "Severodoneţk rămâne epicentrul confruntării din Donbas (...) În mare măsură, acolo se hotărăşte chiar acum soarta Donbasului nostru", a spus Zelenski.

Forţele ucrainene s-au retras miercuri la periferia oraşului, însă au promis că vor lupta cât pot. "Inamicul a tras asupra unităţilor noastre cu mortiere, artilerie şi lansatoare de rachete multiple. A tras asupra infrastructurii civile în localităţile Severodoneţk, Lisiceansk, Privilia, Ustinivka, Horske şi Katerinivka" , a comunicat joi statul-major al Ucrainei. Guvernatorul raionului Lugansk, Serhi Gaidai, a afirmat că bombardamentele au distrus centrul Severodoneţkului, au lovit o uzină chimică din oraş şi au ucis în ultimele 24 de ore patru civili. Forţele ucrainene controlează încă întregul Lisiceansk, aflat pe celălalt mal al râului Doneţ, însă ruşii distrug clădirile rezidenţiale. El a adăugat că Rusia a ocupat de facto peste 98% din Lugansk. Reuters nu a fost în măsură să verifice independent situaţia de pe teren. Ambasadorul ucrainean la ONU a declarat televiziunii CNN că forţele ruse sunt mult superioare numeric în Donbas, regiune care cuprinde raioanele Lugansk şi Doneţk şi unde majoritatea populaţiei este rusofonă. Rusia susţine în continuare că nu atacă civilii, transmite Agerpres.

Reamintim că Ucraina a recucerit jumătate din Severodonețk, oraș cheie din Donbas. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost în primele linii pentru a-și încuraja soldații și pentru a-i decora pe cei care s-au remarcat. În mesajul său de azi noapte, liderul de la Kiev a spus că a vizitat trupele din Lisiceansk, oraș aflat chiar lângă Severodonețk. A mers și la Zaporojie, unde, pe lângă autoritățile regionale, a stat de vorbă cu oameni fugiți din Mariupol. Pe de altă parte, Vladimir Putin a profitat de un interviu acordat principalului post public de televiziune de la Moscova pentru a amenința din nou Ucraina. Rusia va ataca centrele de comandă ale Kievului dacă occidentul va furniza rachete cu rază lungă de acțiune, spune liderul de la Kremlin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel