Urmărește emisiunea live


Zelenski regretă demisia lui Boris Johnson, în timp ce Medvedev reacționează ironic: Cei mai buni prieteni ai Ucrainei pleacă

Demisia lui Boris Johnson a stârnit reacții atât la Kiev, cât și la Moscova.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a telefonat joi premierului britanic Boris Johnson pentru a-i împărtăşi sentimentul său de ”tristeţe” după anunţul privind demisia liderului conservator britanic, dar şi-a manifestat speranţa că această demisie nu va afectat sprijinul pe care Londra îl acordă Kievului în faţa agresiunii Rusiei, relatează agenţiile internaţionale de presă.

”Am primit toţi această veste cu tristeţe. Nu doar eu, ci întreaga societate ucraineană, care vă simpatizează foarte mult”, a transmis Zelenski, insistând asupra recunoştinţei ucrainenilor pentru sprijinul ferm oferit de Johnson astfel încât armata ucraineană să se poată apăra în faţa trupelor ruse.

Continuarea acestui sprijin a fost confirmată de un purtător de cuvânt al lui Johnson, după discuţia cu Zelenski. ”Premierul a subliniat sprijinul neclintit al tuturor partidelor britanice pentru poporul preşedintelui Zelenski şi a spus că Marea Britanie va continua să furnizeze (Ucrainei) ajutor (militar) defensiv atât timp cât va fi nevoie”, a asigurat purtătorul de cuvânt de la Downing Street.

Britanicii i0au spus lui Zelenski că este un ”erou”

Pe lângă continuarea furnizării de echipamente militare, Johnson i-a promis lui Zelenski că va continua să colaboreze cu partenerii săi în vederea găsirii de soluţii pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, a adăugat purtătorul de cuvânt al premierului britanic demisionar, care a încheiat convorbirea cu Zelenski spunându-i acestuia că este un ”erou”.

Slăbit considerabil de scandalul petrecerilor desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, Boris Johnson a supravieţuit luna trecută unui vot de neîncredere iniţiat de propria sa tabără politică, după ce acest vechi scandal denumit ”Partygate” fusese o perioadă eclipsat de invazia rusă în Ucraina, timp în care Johnson s-a remarcat prin susţinerea consistentă pentru guvernul de la Kiev, unde el a efectuat două vizite de la începutul războiului.

La acest scandal s-au adăugat însă şi altele, de data aceasta cu caracter sexual şi care au vizat trei deputaţi, demisiile a doi dintre ei provocând alegeri parţiale încheiate cu înfrângeri usturătoare pentru conservatori.

După ce aproximativ 60 de miniştri şi secretari de stat au demisionat, Boris Johnson şi-a anunţat în final joi demisia, dar a adăugat că doreşte să rămână la conducerea guvernului până la numirea viitorului premier, în timp ce alţi responsabili conservatori cer ca el să plece imediat din funcţie şi să fie numit un alt premier interimar, conform Deschide.md.

Medvedev, reacție după demisia lui Boris Johnson

Fostul preşedinte al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat, joi, un mesaj pe Telegram, după anunţul demisiei premierului britanic Boris Johnson.

„Cei mai buni prieteni ai Ucrainei pleacă. „Victoria” este în pericol! Primul a dispărut...”, a scris vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, pe Telegram.

Oficialul rus a făcut aluzie la o afirmaţie a preşedintelui Volodimir Zelenski, care l-a numit pe Boris Johnson un „mare prieten” al Ucrainei, declaraţie făcută în timpul unei vizite realizate de Johnson la Kiev luna trecută, scrie Adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel