Zelenski, mulțumiri „eroilor” care au respins zecile de atacuri asupra Ucrainei. Număr record de drone lansate de Rusia

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat duminică "eroii" apărării antiaeriene care au respins cel mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul invaziei ruse, informează AFP.

"De fiecare dată când doborâţi drone şi rachete inamice, sunt salvate vieţi. (...) Sunteţi eroii noştri", a mulţumit Zelenski într-un mesaj postat pe Telegram.

Ucraina a anunţat că a respins în noaptea de sâmbătă spre duminică "cel mai mare atac cu drone" asupra capitalei sale de la începutul invaziei ruse, autorităţile militare ucrainene afirmând că au distrus 52 din 54 de drone explozive lansate de Moscova asupra ţării, dintre care "mai mult de 40" asupra capitalei Kiev, informează Agerpres.

VEZI ȘI: Avioane F-16 pentru Ucraina. Serghei Lavrov: „Occidentul se joacă cu focul"

Occidentul "se joacă cu focul", a declarat duminică şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, după ce SUA au dat undă verde livrărilor viitoare de avioane de luptă F-16 către Kiev, şi a denunţat "o escaladare inacceptabilă", informează AFP.

"Înseamnă să te joci cu focul. Nu încape nicio îndoială", a declarat Lavrov într-un interviu pentru televiziunea rusă, un fragmentul al căruia a fost postat pe reţelele sociale ale jurnalistului care i-a luat interviul, Pavel Zarubin.

"Este o escaladare inacceptabilă" din partea "Washingtonului, Londrei şi sateliţilor lor din cadrul Uniunii Europene" care vor "să slăbească Rusia", a subliniat Lavrov.

Potrivit lui Serghei Lavrov, prin livrările de arme moderne către Kiev, Occidentul vrea să-i "provoace (Moscovei) o înfrângere strategică" şi să "dezmembreze" Rusia, o retorică folosită în mod regulat de liderii ruşi.

Susţinătorii Kievului au refuzat timp de peste un an să furnizeze avioane de vânătoare armatei ucrainene, de teama unei escaladări a conflictului, însă SUA au dat în final undă verde pe 19 mai pentru autorizarea livrării acestor F-16 pe care Kievul le cerea mereu.

Aceasta reprezintă o turnură importantă în sprijinul occidental pentru Kiev, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept "istorică" această decizie.

Calendarul livrărilor de avioane F-16, de fabricaţie americană, şi numărul lor nu sunt în acest stadiu fixate, iar piloţii ucraineni trebuie să fie în prealabil instruiţi timp de mai multe luni pentru a învăţa să le manevreze.

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/avioane-f-16-pentru-ucraina-serghei-lavrov-occidentul-se-joaca-cu-focul_917903.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel