Urmărește emisiunea live


Zelenski, în Financial Times: Câmpul de luptă este calea când nu există diplomaţie. Dacă nu ne luăm toate teritoriile înapoi, războiul e doar îngheţat, nu terminat

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, spune că scopul Ucrainei este recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, dar şi că, în caz contrar, războiul ar fi doar îngheţat, nicidecum încheiat. 

Într-un interviu pentru Financial Times, Zelenski spune că noua strategie a Rusiei, prin care distruge infrastructura energetică a ţării şi o aruncă în întuneric, nu va slăbi dorinţa de a elibera toate pământurile ocupate de invadatori. Acesta a descris conflictul drept "un război al rezilienţei, al voinţei". În plus, mai spune Zelenski, nu ar putea exista o pace de durată dacă Rusia nu se retrage din toate teritoriile ocupate. 

"Trebuie să recuperăm toate teritoriile. Pentru că eu cred că câmpul de luptă este calea atunci când nu există diplomaţie. Dacă nu ne putem recupera toate teritoriile, războiul va fi pur şi simplu îngheţat. Va fi doar o chestiune de timp până când o vom lua de la capăt", a explicat Zelenski. 

Săptămâna trecută, Rusia a lansat 70 de rachete spre infrastructura energetică a Ucrainei, lăsând peste 80% din ţară fără curent electric şi fără apă. Toate cele 15 reactoare nucleare ale Ucrainei au fost oprite în urma acestui atac. Zelenski spune că un astfel de atac este inimaginabil în lumea modernă. 

"A fost genul de incident care nu s-a mai întâmplat de foarte mulţi ani, poate 80, 90 de ani. Vorbim de o ţară din Europa care a rămas aproape complet fără lumină. Cu toate astea, am ripostat superb. Muncitorii din energie, ministrul urgenţelor de stat, deminatorii, toată lumea a lucrat pentru a reporni curentul electric şi cât se poate din apa curentă. Este un război al rezilienţei, e despre cine rezistă mai mult", a mai punctat Volodimir Zelenski. 

Tensiuni între Zelenski și Klitschko. Primarul Kievului respinge criticile președintelui: Nu vreau să mă implic în bătălii politice! Am lucruri de făcut în oraș

Primarul Kievului, fostul pugilist profesionist Vitali Klitschko, a răspuns duminică la criticile președintelui Ucrainei cu privire la măsurile de ajutor pentru locuitorii capitalei astfel încât aceștia să reziste întreruperilor de curent. Primarul a calificat disputa drept un „nonsens” pe fondul campaniei militare a Rusiei.

Klitschko a spus că 430 de „centre de încălzire” îi ajută pe rezidenți să facă față efectelor atacurilor Rusiei asupra centralelor electrice și mai mult de 100 au fost planificate în caz de condiții extreme. Președintele Zelenski a remarcat săptămâna trecută că au existat o mulțime de plângeri cu privire la măsurile adoptate în capitală.

„Nu vreau să mă implic în bătălii politice, în special în situația actuală”, a spus Klitschko într-un videoclip postat pe Telegram.

„Este fără sens. Am lucruri de făcut în oraș.”, a mai spus el, conform Al Jazeera.

Ucraina: Directorul Energoatom susţine că ruşii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie

Directorul companiei Energoatom, societatea în subordinea căreia se află centralele atomoelectrice din Ucraina, a susţinut duminică faptul că observă semne conform cărora trupele ruse s-ar pregăti să renunţe la controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, pe care au ocupat-o la începutul lunii martie, în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, relatează Reuters.

O asemenea decizie ar însemna o schimbare majoră pe frontul din regiunea sudică ucraineană Zaporojie, unde linia de contact dintre trupele ruse şi cele ucrainene a rămas aproape neschimbată în ultimele luni, în timp ce bombardamentele repetate în zona centralei nucleare pentru care cele două tabere se acuză reciproc continuă să provoace temeri asupra riscului unui nou Cernobâl. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel