Zelenski, discurs în Parlamentul Cehiei. Chirieac: Nu este prima dată când încearcă să atragă NATO în acest conflict

Sursa foto: Facebook Володимир Зеленський
Sursa foto: Facebook Володимир Зеленський

Volodimir Zelenski a ținut un discurs, astăzi, în parlamentul ceh. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac despre mesajul transmis de președintele ucrainean.

"Nu este prima dată când domnul preşedinte Zelenski încearcă, prin declaraţiile sale, să atragă NATO în acest conflict. Este foarte clar, președintele Joe Biden a  fost extrem de înţelept, liderii europeni la fel. Ajută cu absolut tot Ucraina, inclusiv armata ucraineană, dar NATO, ca instituţie, cea mai mare alianţă politico - militară din istorie, nu intră în război cu Rusia. Nici Rusia, vă spun, nu este capabilă să poarte un război cu NATO. Rusia nu este capabilă să poarte un război cu Polonia. Polonia este mai puternică decât Rusia, în acest moment.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron dă iarăşi dovadă de echilibru. La un moment dat, trebuie să ajungă la o soluţie. Probabil că se va ajunge la un fel de pace îngheţată, conflict îngheţat, cum vreţi să îi spuneţi. Deocamdată, Rusia a ocupat 160.000 de kilometri. Probabil că va ocupa Donbasul şi, cu siguranţă, vor ataca Odesa. 160.000 de kilometri pătraţi! Asta înseamnă două treimi din România. România are  237.500 de kilometri pătraţi. Două treimi din România, echivalent, a ocupat Rusia. Cumva, trebuie să ajungi la o soluţie. Că nu vor să negocieze cu Putin... Putin este criminal de război pe bună dreptate, în acest moment. Macron a păstrat un canal de comunicare cu Putin. Eu zic că a făcut foarte bine, ca să îl ţină departe de butonul nuclear. Dar cumva trebuie făcut...", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Ce a declarat Zelenski astăzi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut miercuri, într-un discurs adresat parlamentului ceh, că ambiţiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varşovia şi până la Sofia, iar pentru ca Rusia să nu poată ataca alte ţări războiul declanşat de aceasta împotriva Ucrainei trebuie să se încheie cu victoria celei din urmă, pentru că acolo se duce bătălia pentru viitorul Europei, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

Rusia nu este interesată doar de oraşele noastre Mariupol, Severodoneţk, Harkov şi Kiev. Nu, ambiţiile ei sunt direcţionate către o vastă zonă de la Varşovia până la Sofia, a spus Zelenski, fără a prezenta vreo dovadă pe care să-şi bazeze această afirmaţie, scrie Agerpres.

La fel ca în trecut, invazia rusă în Ucraina este primul pas de care leadershipul rusesc are nevoie pentru a-şi deschide calea către alte ţări, către cucerirea altor popoare, a indicat preşedintele ucrainean în discursul prin videoconferinţă în faţa celor două camere ale parlamentului de la Praga.

Cineva care vrea să ia totul nu se va opri niciodată luând doar o parte din ce doreşte, şi-a continuat el argumentaţia, în care a menţionat de asemenea că poporul ceh, după ocupaţia nazistă din al Doilea Război Mondial şi decenii de dominaţie sovietică, ştie cum se sfârşesc compromisurile şi ce rezultă din concesiile făcute tiranilor.

Trebuie să oprim tancurile (ruseşti) şi să le ardem, pentru ca niciodată să nu se mai întoarcă la Praga, Brno, Ostrava şi Karlovy Vary, a mai spus Zelenski, cu referire la invazia Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia în 1968.

El a cerut în acest discurs consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi a insistat ca Ucraina să primească statutul de ţară candidată la UE. Republica Cehă, care preia la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a stabilit deja că una din priorităţile sale este ca Ucraina să primească acest statut, conform unei declaraţii date de premierul ceh Petr Fiala înaintea discursului preşedintelui ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel