Zelenski, discurs în fața Consiliului de Securitate al ONU: Unde este securitatea pe care Consiliul trebuie să o garanteze? Unde este pacea?

Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski
Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a susținut un discurs în fața Consiliului de Securitate al ONU.

"Armata Rusă a ucis intenţionat oamenii şi pe oricine ne serveşte ţara. A ucis femei şi copii, în fața caselor lor şi încercau să găsească oameni care erau în viaţă. Au ucis întregi familii. Mă adresez vouă, astăzi, în numele unui popor care onorează memoria victimelor în fiecare zi şi memoria civililor care au fost ucişi, împuşcaţi. Unii au fost împuşcaţi pe străzi, alţii au fost aruncaţi în coşurile de gunoi şi au murit suferind. Au fost ucişi în casele lor. Civilii au fost călcaţi de tancuri, civili care stăteau în maşinile lor. Ruşii au făcut aşa pentru plăcerea lor", a spus Volodimir Zelenski.

"Unde este pacea? Unde sunt acele garanţii ale ONU?"

"Unde este securitatea pe care Consiliul de Securitate trebuie să o garanteze? Nu este acolo. Există un Consiliu de Securitate, dar unde este pacea? Unde sunt acele garanţii ale ONU? Este evident ca instituţiile cheie ale lumii care trebuie să asigure pedepsirea tuturor agresorilor pur şi simplu nu poate să funcţioneze în mod eficient. Acum lumea poate să vadă că ceea ce au făcut militarii ruşi în Bucea, dar lumea trebuie să vadă şi ceea ce au făcut şi în alte oraşe ocupate şi regiuni ale ţării noastre.

Geografia ar fi putut fi diferită, dar cruzimea aceeaşi, crimele aceleaşi şi responsabilitatea trebuie să fie inevitabilă. Doamnelor şi domnilor, doresc să vă reamintesc de articolul 1, capitolul 1 din Carta ONU: care este scopul organizaţiei acesteia? Scopul este să mențină pacea şi să se asigure că pacea este respectată, iar această Cartă este încălcată în mod deliberat începând cu articolul 1. Atunci, care este scopul celorlalte articole?", a spus președintele ucrainean.

"Dacă cel mai mare criminal de război va fi pedepsit, toţi vor înţelege că vor avea o soartă similară"

"Ştiţi şi dumneavoastră ce vor spune reprezentanţii Rusiei, ca răspuns la acuzaţiile legate de aceste crime. Vor da vina pe toată lumea, doar pentru a-şi justifica propriile acţiuni. Vor spune că există mai multe variante şi că este imposibil să stabilești care dintre cele două versiuni sunt adevărate. Vor spune chiar că acele cadavre au fost puse acolo în mod voit şi că acele filmări video sunt înscenate, dar suntem în 2022 şi avem dovezi clare. Sunt imagini din satelit care dovedesc ceea ce spun şi putem să avem investigaţii transparente.

Suntem interesați ca jurnaliştii să aibă acces la aceste informaţii, suntem interesați de cooperare maximă cu instituţiile internaționale şi Curtea Internaţională de Justiţie pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Fiecare stat membru ONU trebuie să fie interesat de această situaţie, pentru că trebuie ca cei vinovaţi să fie pedepsiţi. Vrem să arătăm tuturor celorlalţi potenţiali criminali de război din lume cum vor fi pedepsiţi. Dacă cel mai mare criminal de război va fi pedepsit, atunci toţi vor înţelege că vor avea o soartă similară.

"Rusia vrea să transforme Ucraina într-o naţiune de sclavi"

De ce au venit (n.r. rușii) în Ucraina? Pentru că cei din lidership-ul rusesc se simt ca nişte colonizatori, au nevoie de oamenii noştri, de bogăţiile noastre. Rusia vrea să transforme Ucraina într-o naţiune de sclavi. Militarii ruşi prăduiesc oraşele ucrainene. Vorbim despre furturi la scară largă. Fură tot, de la mâncare, până la cerceii de aur care sunt smulşi de la urechile victimelor. Avem de-a face cu un stat care se foloseşte de dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU şi asta subminează arhitectura de securitate internaţională şi le permite să scape nepedepsiţi, în timp ce distrug tot ceea ce le stă în cale", a mai spus Zelenski.

"Şi masacrele din Siria, Somalia, Afganistan, Yemen, Libia ar fi trebuit să fie oprite de mult"

"Credeţi că a trecut vremea aplicării legii internaţionale? Dacă răspunsul dumneavoastră este "Nu", trebuie să acţionaţi imediat. Iar Carta ONU trebuie să fie restaurată imediat. Sistemul ONU trebuie să fie reformat imediat, astfel încât dreptul de veto să nu mai fie un drept pe viaţă şi pe moarte şi să existe o reprezentare corectă în acest Consiliu de Securitate al tuturor regiunilor lumii, iar agresorii trebuie aduşi în faţa justiţiei şi pacea trebuie reinstaurată. Şi masacrele din Siria, din Somalia, din Afganistan, din Yemen şi Libia ar fi trebuit să fie oprite de mult", a punctat președintele ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel