Zeci de români, sclavi în Portugalia. Sechestrați și exploatați

Zeci de români au plecat în Portugalia cu gândul la o viață mai bună. Au ajuns să fie sechestrați, după ce au fost păcăliți de un alt român, care le-a luat actele. Îi ține cazați claie peste grămadă și îi duce cu forța să muncească, fără să le dea vreun ban. Românii sechestraţi au reuşit să contacteze ambasada şi au cerut ajutor. Numărul lor se ridică la 40. 

Muncitorii români "au acceptat o ofertă de muncă identificată on-line, pentru care angajatorul urma să le încheie contracte de muncă. Contrar promisiunilor, acest fapt nu s-a materializat, iar aceştia au fost cazaţi în condiţii improprii şi remuneraţi necorespunzător", se arată într-un comunicat al MAE. Românii plecaseră la cules de măsline.

Cazul, semnalat de un cetățean român

Cazul a fost sesizat de un cetăţean român, care a informat, vineri, Ambasada României la Lisabona. Reprezentanţii misiunii diplomatice "au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare referitoare la caz şi s-au deplasat la faţa locului pentru a analiza situaţia", transmite Antena 3. Muncitorii sechestrați sunt  în zona Baixo Alentejo, din sudul Portugaliei.

Astfel de situații pot fi evitate

Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia că "astfel de situaţii pot fi evitate dacă, înainte de plecarea din ţară, cetăţenii români care doresc să muncească în străinătate depun diligenţele necesare pentru semnarea contractelor individuale de muncă, prin intermediul agenţilor de ocupare a forţei de muncă în străinătate, persoane juridice române autorizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi dacă solicită autorităţilor române competente (inspectoratele teritoriale de muncă) verificarea legalităţii operaţiunilor de intermediere a angajării în străinătate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel