Zeci de morţi în urma valului de căldură din emisfera nordică

Caniculă
Caniculă

Temperaturile au atins niveluri record săptămâna aceasta în mai multe regiuni din Europa şi Asia, iar zeci de persoane au murit în incendii sau din cauza insolaţiei.

Vremea extremă, cu temperaturi record şi valuri de căldură, secetă şi precipitaţii devastatoare, a marcat prima jumătate a verii în emisfera nordică, a precizat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) într-un comunicat dat marţi publicităţii. Acest lucru a avut un impact semnificativ asupra sănătăţii oamenilor, agriculturii, ecosistemelor şi infrastructurii şi a provocat incendii devastatoare, a precizat organizaţia cu sediul la Geneva, informează DPA. 

În Grecia, cel puţin 74 de persoane au fost ucise în cele mai devastatoare incendii de vegetaţie din ultimii ani, iar temperatura a depăşit 40 de grade Celsius. Peste 1.200 de locuinţe au fost distruse de flăcări. Prim-ministrul Greciei a anunţat trei zile de doliu naţional în memoria victimelor. 

Suedia a fost de asemenea lovită de cele mai severe incendii din istoria sa, iar în iulie au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi pentru această lună. În timp ce cea mai mare parte a focarelor era ţinută marţi sub control, serviciul meteorologic suedez a anunţat că temperaturile vor creşte din nou la sfârşitul săptămânii. Fermierii din Suedia au avertizat că seceta prelungită - în unele regiuni ale ţării nu s-au mai înregistrat precipitaţii încă din luna mai - va avea ca efect o penurie de alimente. 

Se estimează că recolta de cereale de anul acesta va fi cea mai săracă din ultimii 25 de ani, iar fermierii care produc lactate spun că sunt forţaţi să-şi sacrifice parte din animale. Italia a fost de asemenea lovită de incendii, câteva focare fiind înregistrate luni în Sicilia, potrivit departamentului împotriva incendiilor. Cu toate acestea, numărul total de incendii declanşate în Italia a fost mai mic decât de obicei în această perioadă. 

Prăpăd şi în Statele Unite

În Statele Unite, un incendiu de proporţii a distrus, începând cu jumătatea lunii iulie, 15.000 de hectare din Sierra National Forest din California, provocând deces unui pompieri şi rănirea altor şase. Peste 3.300 de membri ai echipelor de intervenţie se luptă cu flăcările, reuşind să ţină sub control, până marţi, 25% din incendiu. 

În Japonia, cel puţin 14 persoane au murit în această săptămână din cauza temperaturilor extreme, care în anumite regiuni au depăşit 40 de grade Celsius. Săptămâna trecută, 65 de oameni au murit şi 22.647 au fost transportaţi la spital din cauza insolaţiei, a informat agenţia de presă Kyodo. Potrivit Agenţiei meteorologice nipone, termometrele au înregistrat o temperatură record de 41,1 grade Celsius în oraşul Kumagaya, la 60 de kilometri nord-vest de Tokyo. 

Se prognozează că temperaturile vor creşte la valori record şi în Marea Britanie, în această săptămână, până la 38,5 grade Celsius. Agenţia meteorologică britanică Met Office a emis, în ultima săptămână, mai multe avertizări de caniculă şi pentru evitarea expunerii la soare. Marţi, agenţia a precizat că unele regiuni din Marea Britanie au înregistrat 54 de zile secetoase consecutive, cu mai puţin de 1 milimetru de precipitaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel